Hlavní obsah

Zemřel Jerry Wexler, stál za hity Arethy Franklin, Raye Charlese i Santany

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební producent Jerry Wexler zemřel v pátek ve floridské Sarasotě, bylo mu 91 let. Wexler, Ahmet Ertegun a Berry Gordy (zakladatel Motownu) byli nejvýznamnějšími producenty v historii Rhytm and Blues. Ostatně on sám se zasloužil o to, že dnes spojení Rhytm and Blues používáme.

Foto: Atlanitc Records, Reuters

Slavný americký producent Jerry Wexler hraje na konga ve studiu (nedatovaný snímek).

Článek

Wexler původně studoval žurnalistiku a také část čtyřicátých let strávil jako redaktor magazínu Billboard. Jeho posedlost hudbou ho pak přivedla k zakladateli Atlantic Records Ahmetu Ertegunovi. Společně stáli za úctyhodnou řadou desek těch nejvýznamnějších soulových, bluesových a rockových hvězd.

Wexler natáčel s Wilsonem Pickettem, Solomonem Burkem, Percy Sledgem, Carlosem Santanou, Dire Straits a spoustou dalších.

Mark Knopfler (Dire Straits)foto: www.mark-knopfler.com

Za jádro jeho práce budou však vždy považována první alba, která vytvořil s Arethou Franklin (I Never Loved a Man the Way I Love You, Aretha Arrives a Lady Soul) s Rayem Charlesem a také s Dusty Springfield, jejíž Dusty in Memphis je hudebními kritiky označována za nejlepší soulovou desku, kterou kdy nahrál bělošský umělec (Dusty Springfield byla Britka).

You got it, baby, říkal mu Ray Charles

Čtyřicet a více let staré hity jako Respect, Son of a Preacher Man nebo When A Man Loves A Woman můžete slýchat dodnes, s oblibou je používají i američtí filmaři (např. Forrest Gump, Pulp Fiction).

Aretha Franklinfoto: Sony Music Entertainment

Wexler podle pamětníků nebyl typem producenta, který by jen seděl za stolem a počítal peníze. Když se mu zdálo, že jeden chlapík od Raye Charlese hraje špatně na tamburínu, skočil do studia, sebral mu ji a hrál sám. Podle tradované historky se pak slepý Ray Charles podivil, kdo to hraje, a uznale řekl: "You got it, baby!".

Reklama

Výběr článků

Načítám