Hlavní obsah

R.E.M. roztančili Prahu, bez řečí a bez efektů

Novinky, Stanislav Dvořák
PRAHA
Aktualizováno

Americká skupina R.E.M., někdy označovaná za "intelektuály rocku" je další hvězdou tohoto léta, která si vyzkoušela nový pražský stadión Eden. Po dlouhovlasých chasnících v džínových bundách s nápisem Iron Maiden tentokrát stadión navštívilo velmi odlišné publikum. Převažovaly pražské slečny z kanceláře či zamilované páry, které ale narozdíl od metalistů obří plochu Edenu nedokázaly zaplnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Stipe (R.E.M.)

Článek

Skupina nastoupila na pódium bez okázalých efektů a velkých řečí. Hned spustili úvodní svižnou píseň a zpěvák Michael Stipe si velmi užíval kontakt s prvními řadami. Podával si ruce s fanoušky a jednomu šťastlivci hodil svou foukací harmoniku, zbytek kapely se držel spíše zpátky.

Z nového alba Accelerate, které poskytlo mnoho kvalitního materiálu a je považováno za nejlepší v posledních deseti letech, došlo např. na skladby Hollow Man, Supernatural Superserious, Man-Sized Wreath a Living Well is the Best Revenge.

Michael Stipe (R.E.M.), foto Právo/Petr Hloušek 

Absolutní nadšení vzbudil starší zadumaný hit Drive a řada lidí si se Stipem odzpívala i What's the Frequency Kenneth a Loosing My Religion. Když kapela už v půl desáté odešla z pódia, bylo jasné, že to nemyslí vážně, a publikum se ani nemuselo dlouho namáhat, aby se vrátila.

Michael Stipe foto: ČTK/Polívka Tomáš DOP

Usměvavý Stipe v černém kvádru pak upozornil fanoušky, aby se po koncertě zastavili u stánku Amnesty International a na cestu domů přihodil zpěvnou a pohodovou hitovku Man on the Moon.

R.E.M. měli výbornou formu, Stipe zpíval bezchybně a lidé na to reagovali. Ač máme teprve srpen, v tomto případě je možno střelit od boku a napsat, že šlo o jeden z nejlepších koncertů roku.     

Reklama

Výběr článků

Načítám