Hlavní obsah

R.E.M. roztančili Prahu, bez řečí a bez efektů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Americká skupina R.E.M., někdy označovaná za "intelektuály rocku" je další hvězdou tohoto léta, která si vyzkoušela nový pražský stadión Eden. Po dlouhovlasých chasnících v džínových bundách s nápisem Iron Maiden tentokrát stadión navštívilo velmi odlišné publikum. Převažovaly pražské slečny z kanceláře či zamilované páry, které ale narozdíl od metalistů obří plochu Edenu nedokázaly zaplnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Stipe (R.E.M.)

Článek

Skupina nastoupila na pódium bez okázalých efektů a velkých řečí. Hned spustili úvodní svižnou píseň a zpěvák Michael Stipe si velmi užíval kontakt s prvními řadami. Podával si ruce s fanoušky a jednomu šťastlivci hodil svou foukací harmoniku, zbytek kapely se držel spíše zpátky.

Z nového alba Accelerate, které poskytlo mnoho kvalitního materiálu a je považováno za nejlepší v posledních deseti letech, došlo např. na skladby Hollow Man, Supernatural Superserious, Man-Sized Wreath a Living Well is the Best Revenge.

Michael Stipe (R.E.M.), foto Právo/Petr Hloušek 

Absolutní nadšení vzbudil starší zadumaný hit Drive a řada lidí si se Stipem odzpívala i What's the Frequency Kenneth a Loosing My Religion. Když kapela už v půl desáté odešla z pódia, bylo jasné, že to nemyslí vážně, a publikum se ani nemuselo dlouho namáhat, aby se vrátila.

Michael Stipe foto: ČTK/Polívka Tomáš DOP

Usměvavý Stipe v černém kvádru pak upozornil fanoušky, aby se po koncertě zastavili u stánku Amnesty International a na cestu domů přihodil zpěvnou a pohodovou hitovku Man on the Moon.

R.E.M. měli výbornou formu, Stipe zpíval bezchybně a lidé na to reagovali. Ač máme teprve srpen, v tomto případě je možno střelit od boku a napsat, že šlo o jeden z nejlepších koncertů roku.     

Reklama

Výběr článků

Načítám