Hlavní obsah

Graffiti a street art jako živá součást města

Právo, Kristýna Řeháčková

Graffiti a street art jsou u nás fenoménem nedávné doby, stejně jako v ostatních postkomunistických státech. Například v USA se ale jedná o kultovní záležitost. Z ilegální subkultury 60. a 70. let se stala významná součást současné umělecké scény. Podle americké teoretičky umění Suzi Gablikové se dokonce stala jediným směrem v současném umění, který neztratil svoji energii a heroismus.

Článek

U nás, přestože jsou oba zmíněné projevy většinou populace vnímány jako destruktivní a jsou považovány za vandalismus spíše než za způsob uměleckého vyjádření, jsou graffiti, street art nebo postgraffiti (vždy se jedná o podobnou věc, záleží na tom, jak ji definujete) živou součástí města. Oživují neobydlené šedé plochy i prázdná betonová zákoutí, kterých v rozrůstajících se městech neustále přibývá.

Graffiti a street art do města patří

Právě proto, že tento způsob projevu do města patří, rozhodlo se občanské sdružení Trafačka uspořádat první mezinárodní festival street artu a graffiti v Čechách i ve východní Evropě s názvem Names.

Na pražských fasádách a zdech, které se stanou velkou výstavní síní, se představí více než 40 zahraničních i českých umělců. Všechny plochy k tvoření byly získány legálně se souhlasem vlastníka. Festival začne týdenním workshopem pro umělce. Dostanou k dispozici plochy, jejichž rozdělení bude podle pořadatele tvrdým oříškem.

Nyní jsou konkrétním umělcům přiděleny pouze dvě lokace v centru města, na které je nejvíc vidět. Třicetimetrovou fasádu na Národní třídě ozdobí zřejmě nějaké černobílé dílo na motivy člověka od italského umělce, jehož, jak sám říká, falešné jméno je Blu. Možnost vytvořit 3D objekt na piazzettě Národního divadla dostane Zezdz.

Doprovodné akce

Veřejnost se bude moci zúčastnit doprovodných programů v kině Aero, kterými budou prezentace jednotlivých tvůrců a projekce filmů. Dále takzvaných City walks, komentovaných procházek Prahou, Graffiti jamu či Tagtool jamu, kde se bude na zeď malovat laserem. Součástí festivalu bude i cena o Best piece a cena diváků. Po jeho skončení proběhne internetová aukce speciálních panelů, které budou součástí toho, co umělci v Praze vytvoří.

Kromě výše zmíněných a mnoha dalších umělců potvrdila účast i jedna z největších světovým hvězd graffiti současnosti, Futura 2000.

Festival Names bude probíhat od 26. 8. do 6. 9. v galerii Trafačka a pokračovat bude do 13. 10. výstavou vybraných děl tamtéž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám