Hlavní obsah

Václav Vogl vydal další autobiografický román Dno

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní postavou druhého románu Václava Vogla Dno je Vašek, padesátník, lízající si rány po rozvodu s Kateřinou a po útěku z Prahy do Mostu. V ozvěně koncertů folkařů v bývalém Neprakta klubu připomíná Smetiště vzpomínek, rekonstrukci života od 80. let do časů polistopadových, které vydal před dvěma roky.

Foto: František Cinger , Právo

Václav Vogl také fotografuje a psal folkové texty. Knižně publikoval v monografii Jiřího Pajera o zpěvačce lidových písní Marii Procházkové a v antologii textů českých písničkářů Den bude dlouhý (2004).

Článek

Podobně jako tehdy cítí autor i dnes, že se musí ze svého života „vypsat“. Je to jen základní kostra příběhu muže ocitajícího se na další křižovatce života, s připomínkami na setkání s Jarkem Nohavicou nebo Jardou Hutkou. Jinak jde zjevně o fabulovaný děj.

„Nenávidím celý ten zkurvený svět, kde jde jen o peníze. Kde se sice dává, ale ještě víc bere,“ říkal jeho hrdina ve Smetišti vzpomínek. Podobně kritický postoj k atmosféře dnešní doby má i Vašek ze Dna.

„…V jakém to světě, milá, žijem,

„…V jakém to světě, milá, žijem, za čím mám se plahočit?

„…V jakém to světě, milá, žijem, za čím mám se plahočit? Říkáš: Láskou, tou se nepřikryjem.

Ach zasranej blahobyt,“ zpívá v písničce, než se dá do psaní.

Po rozpadu druhého manželství v něm zůstává beznaděj a marnost. Prázdnota. „Jako bych seděl už přes rok v tramvaji, která nikam nejede. V tramvaji, která stojí na konečné.“

A pak výčitky, že nemusel bourat první vztah

Ať chce, nebo ne, v zádech má dva kluky z prvního manželství a holku z druhého, jednu další vyženil. A pak výčitky, že nemusel bourat první vztah, protože druhá žena Kateřina se z milující bytosti proměnila v sobce. Nebo se na ni Vašek jen začal pečlivěji dívat? Zůstala mizérie naředěná fernetem a setkáními s lidmi, o které vlastně nestojí. Jen útěk do ještě větší samoty. Podivuhodná opuštěnost uprostřed lidí.

Nejpůsobivější na nové próze jsou právě portréty žen a partnerek, které jako na orloji procházejí Vaškovým životem „po životě“. Snad jen dcera Dáda, jediná z příbuzných, která ho nezatratila, představuje světlý bod. A pak Monika, sen, milovaný ideál. Jinak galerie zkrachovalých vztahů.

Přehlídka zkrachovalých vztahů

Sousedka Helča – holka od benzinky, která vystřídala pár nešťastných lásek. A Vašek s ní pochopí, že ne s každým, s nímž je člověku příjemně, prožije také fajn sex. Iva, která nemá odvahu na nový partnerský vztah. A má starosti s dcerou. Renata, zdánlivě asexuální učitelka, která se však „spustí“ se žákem, samozřejmě nešťastně. Jana, vzpomínka na koncerty v Neprakťáku, samozřejmě také sama s dítětem.

Až stereotyp zborceného vnitřního světa žen, s nimiž se Václav potkává, nabourá manželský pár Saša s Pavlínou, kteří se sami přihlásí. A hrdina zjistí, že jejich cesta také nikam nevede. Když je potká v Praze, dělají, že ho nevidí. Vůbec mu to nepřijde líto.

„Všechno záleží jen na vás. Jen vy to můžete zastavit a začít od začátku,“ připomíná si Vašek hlas kartářky, kam se nechal odtáhnout jako doprovod žen lačných zvědět, co bude, až… Je to poctivý pokus o literární portrét života dnešního osamělého padesátníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Jágr pokřtil knihu o sobě, a pak zmizel

Knihu Obsluhoval jsem hokejového krále, která vypráví jeho životní příběh, pokřtil na Kladně nejlepší český hokejista všech dob Jaromír Jágr. Vzápětí se však...

Připomínka velkých ruských spisovatelů

Velký ruský prozaik F. M. Dostojevskij navštívil Prahu v roce 1869, ale jen na tři dny, protože nenašel zařízený byt k pronajmutí. Na rozdíl od většiny klasiků...

Nová kniha o životě v Říši středu

Očité svědectví z dvouletého pobytu v Říši středu, jak Číňané nadále vnímají svou zemi s miliardou a třemi sty milióny obyvatel, přináší rozhlasový novinář...

Výběr článků

Načítám