Hlavní obsah

Na festivalu Polička 555 vystoupí hudebníci pro pamětníky

Letošní 17. ročník festivalu Polička 555 nabídne návštěvníkům v hudební části většinou interprety "pro pamětníky". Jména jako Antonín Gondolán či Viktor Sodoma nynější mládež možná nikdy neslyšela, protože mají svůj zenit již desítky let za sebou. Přesto by si festival měl své diváky najít, říká ředitelka pořádajícího Tylova domu v Poličce Alena Báčová.

Článek

"Nebyl to přímo náš záměr, ale v Poličce jsou i jiné festivaly, které zase mají své návštěvníky. Nejdříve je Polička Jazz čistě pro jazzmany, následuje Martinů fest, kde si najdou vše ti, co mají rádi vážnou hudbu. Na Poličském rockoupání se zase vyřádí mladí. Navíc teď v létě je hodně mladších skupin v zahraničí a nepodařilo se nám je získat," vysvětlila Báčová.

Festival Polička 555 kombinuje v programové nabídce hudbu různých žánrů včetně klasické, divadelní představení i lidovou zábavu. Mezi vystupujícími jsou profesionální umělci i místní amatéři. Přehlídka začíná v pátek 15. srpna v Tylově domě zahajovacím koncertem Iriny Kondratěnkové na klavír a Ludmily Peterkové na klarinet a skončí v neděli 17. srpna v kostele svatého Jakuba koncertem souboru Camerata Moravia, který zahraje hudbu z archivu letního sídla olomouckých arcibiskupů na zámku v Kroměříži, a vystoupením dechového orchestru Rozmarýnek.

Během tří dnů budou moci návštěvníci na Palackého náměstí vidět a slyšet kromě Gondolána a Sodomy také například country kapelu Schovanky, zpěváka Petra Spáleného, Standu Hložka se zábavným pořadem pro děti a revival švédské skupiny ABBA. Příznivce současnější muziky může potěšit koncert skupiny Pražský výběr 2 s kandidátem do senátu za zelené Michaelem Kocábem nebo seskupení 05 & Radeček. Místní hudební scénu budou zastupovat poličské kapely Láďovi hoši nebo Krajdablues.

Pro děti pořadatelé připravili v parku u hradeb divadelní představení Neposlušná kůzlátka, další divadla budou účinkovat na stejném místě následující dvě neděle. Po celou dobu festivalu bude na Palackého náměstí rozložen staročeský jarmark s dobovým programem a ukázkami historických řemesel. V sobotu večer osvítí poličskou oblohu ohňostroj z Nábřeží svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám