Hlavní obsah

Márquez udivuje fantazií a nadsázkou

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1979, když nakladatelství Odeon vydalo výbor ze tří Márquezových povídkových knih a český čtenář si mohl přečíst V tomhle městečku se nekrade. Dnes v rámci díla G. G. Márqueze vychází tato povídka opět, tentokráte v souboru Pohřeb Velké matky z roku 1962.

Foto: fotoarchív, Právo

Gabriel García Márquez

Článek

Po souboru sedmi povídek nazvaných Neuvěřitelný a tklivý příběh o bezelstné Eréndiře a její ukrutné babičce přichází povídek osm a z nich některé úplně poprvé. Opět se tak můžeme ocitnout v legendárním Macondu, kde je neobyčejné vedro stejně jako neobyčejní lidé se svérázným pojetím života i spravedlnosti.

Naplno se tak mohla projevit autorova fantazie a nadsázka, se kterou hleděl na hrdiny ploužící se životem. Takový je i zubař Don Aurelio Escovar v povídce Takový obyčejný den, která vychází česky úplně poprvé. Přišel si k němu požádat o pomoc starosta, kterého trápil spodní zub moudrosti.

A jak tak zubař vytahoval bolavý zub, řekl bez zášti, spíš s jakousi hořkou něhou: „Teď nám zaplatíte za dvacet mrtvých, pane poručíku.“

Reflektoval výsledky občanské války v Kolumbii

Márquez tak reflektoval výsledky občanské války v Kolumbii, kdy armáda po krvavých bojích obsadila vedoucí posty nejen ve státě, ale i v jednotlivých místech. A lidé počítali své mrtvé a těšili se na den, kdy je budou moci pomstít.

„Pošlete mi účet,“ poděkoval starosta-poručík. „Vám, nebo radnici?“ zeptal se zubař. Starosta se na něj ani nepodíval, a když zavřel dveře, přes kovovou síťku řekl: „To je prašť jako uhoď.“

Kouzlo mateřské věrnosti má Úterní siesta, při níž jede matka s nedospělou dcerou navštívit hrob Carlose Centena, syna, jehož jako zloděje lidé zabili. Milovníci Márquezova literárního stylu si i po desetiletích, uplynulých od prvního vydání povídek, přijdou na své.

Gabriel García Márquez: Pohřeb Velké matky

Euromedia Group, k. s., Odeon, přeložila Blanka Stárková, 144 stran, 229 Kč

Reklama

Související články

Orwellovy deníky po 70 letech

Co se honilo hlavou Georgi Orwellovi přesně před sedmdesáti lety? A co z toho si zapsal do svého deníku? Právě to si budou moci přečíst návštěvníci internetové...

Výběr článků

Načítám