Hlavní obsah

Žádost vraha Johna Lennona o propuštění na svobodu opět zamítnuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALBANY

Komise expertů v americkém městě Albany zamítla v úterý již popáté žádost o podmínečné propuštění, s níž se na soud obrátil Mark Chapman, vrah Johna Lennona. Soudci dospěli k závěru, že Chapman nadále znamená hrozbu pro společnost, píše agentura AP.

Článek

Třiapadesátiletý Chapman tak zůstane v nápravném zařízení nejméně další dva roky. Za mříže ho soudci poslali před 27 lety, když se doznal, že Lennona zastřelil jen proto, aby na sebe strhl pozornost.

Vražda se stala 8. prosince 1980 na chodníku před Lennonovým bydlištěm na Manhattanu. Vrah vystřelil pětkrát, čtyři zásahy byly smrtelné a Lennon zemřel před očima své ženy Yoko Ono.

V roce 2000, po odpykání 20 let z původního doživotního trestu, využil Chapman poprvé možnosti požádat o podmínečnou svobodu, ovšem bez úspěchu. Pak následovaly další čtyři neúspěšné žádosti, včetně té úterní.

Yoko Ono a John Lennon na archivním snímkufoto: Profimedia

Komise zabývající se žádostmi o podmínečné propuštění dnes jednostránkovým výrokem zdůvodnila, proč je proti Chapmanovu propuštění na svobodu - podle soudců nadále zůstává hrozbou pro veřejnost. Žadateli uškodilo zejména to, že připustil, že svůj čin plánoval s naprosto chladnou hlavou. Chapmanovo propuštění "by nebylo v zájmu společnosti", rozhodli členové výboru pro udělování milostí.

Yoko Ono, která se vždy rozhodně stavěla proti Chapmanovu propuštění, výrok poroty potěšil, řekl agentuře její právní zástupce Peter Shukat.

Další termín, kdy může Chapman předložit žádost o podmínečné propuštění na svobodu, je v srpnu 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám