Hlavní obsah

VIDEO: Česká televize uvede od září seriál Černá sanitka

Příznivci tajemna, záhad a mýtů si mají přijít na své v patnáctidílném seriálu Černá sanitka, který bude od září v premiéře vysílat Česká televize. Vychází ze stejnojmenné knižní sbírky etnografa Petra Janečka, vznikl v režii Mojmíra Kučery a Jiřího Nováka, průvodcem bude Roman Zach. Projekt v úterý tvůrci brněnské studia představili v Praze.

Článek

Černá sanitka mapuje městské legendy, pověsti a fámy z období komunistického režimu, druhé světové války a strašidelná vyprávění, známá z dětských letních táborů a škol v přírodě, historky o maniacích, zvířatech a neštěstích. Zábavnou formou odkrývá pravdivost tradovaných příběhů, které jsou lidovým folklórem a nikdy se nestaly. Ať už jde o historky duchařské, obchod s lidský orgány, flirt dívek s tajemným cizincem či nebezpečí exotických rostlin.

Jednotlivé legendy se staly základem hraných, často děsivých, jindy naopak komických historek, po kterých bude v každém dílu následovat publicistická část.

"Většina dílů televizního seriálu reflektuje vždy jen jednu legendu, ojediněle se historky prolínají," řekl na setkání s novináři režisér Kučera. Jejich aktéry budou například Bohuslav Klepl, Jitka Schneiderová, Jitka Sedláčková, Tereza Voříšková a další herci; každý se ale objeví vždy v jedné části.

Podle Kučery mají tyto příběhy hodně společného. Podobně si například lidé ve středověku povídali o bílé paní či hejkalovi. I proto je posláním tohoto televizního projektu přijít těmto věcem na kloub a dozvědět se, proč jsou tak populární, proč jim lidé věří. "I přesto nejsem stoprocentně přesvědčen, že se žádný z těchto příběhů nestal. Ono se to totiž dá velice těžko zjistit," řekl Kučera.

Americké historky se od českých moc neliší

Natáčelo se od dubna do července na různých místech v Čechách i na Moravě. Například v okolí Máchova jezera a hradu Bezděz, v Doksech, v Brně a v Praze. Část jednoho dílu vznikla za hraničním přechodem Krompach v Německu. Na literární přípravě se podílela skupina scenáristů pod vedením Jana Stehlíka. Jednotlivé díly trvají necelou půlhodinu a na obrazovce se objeví od 4. září do 11. prosince vždy ve čtvrtek od 21:30 hodin.

Etnolog, folklorista a autor předlohy k seriálu Petr Janeček pracuje v Národním muzeu v Praze. Komentované sbírky současných pověstí Černá sanitka a jiné děsivé příběhy a Černá sanitka: Druhá žeň vyšly v letech 2006 a 2007 v nakladatelství Plot.

Teď se připravuje už třetí svazek a také televizní seriál prý není uzavřený. O jeho pokračování totiž rozhodne ohlas diváků. "Celkem jsem těchto příhod včetně vyložených fám dal dohromady na šest set. Na stáži v USA jsem se dozvěděl, že výzkum takzvaných městských legend je etablovanou záležitostí. Je zajímavé, že se ty americké od českých příliš neliší. Rozšířeny jsou celosvětově, překračují politické i kulturní hranice," uvedl Janeček. Odhaduje, že celkem jich na světě existuje kolem 5000.

Reklama

Výběr článků

Načítám