Hlavní obsah

Steve Cropper a oddechový blues-pop

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skladatel a kytarista Steve Cropper je jedním z posledních aktivně hrajících pamětníků zlatých časů jižanského zvuku, který proslavili v 60. letech minulého století Otis Redding či v neděli zesnulý Isaac Hayes. Na své nejnovější desce se spojil se zpěvákem Felixem Cavalierem (The Rascals).

Článek

Steve Cropper, autor či spoluautor slavných pecek labelu Stax jako Green Onions, In the Midnicht Hour a Sittin on the Dock of the Bay, nemusí nikoho přesvědčovat o svých kvalitách. V žebříčku nejlepších kytaristů magazínu Mojo to dotáhl na druhé místo a minimálně v USA ho zná každý. Narozdíl od mnoha jeho současníků ale nechce odpočívat a neustále nahrává nové věci.

V současnosti produkuje blues-pop, jenž by se dal označit jako winwoodovsko-claptonovský. Ačkoliv se jeho hraní dá těžko něco vytknout, skladby lehce postrádají energii a nadšení, kterým dnes srší třeba Ben Harper. To samé platí i pro zpěv..

Cropper a Cavaliere nabízejí na Nudge It Up a Nodge sympatický oddechový poklidný zvuk. Je-li to soul, pak hodně tlumený, krotce vyznívají i náznaky funku a leckomu asi přijdou nakonec nejzajímavější Cropperovy instrumentálky, které nezapřou country kořeny.

Anketa

Oznámkujte ukázky jako ve škole:
1
83,3 %
2
16,7 %
3
0 %
4
0 %
5
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám