Hlavní obsah

Zahájení Dvořákovy Prahy se blíží

Právo, VLA

Nový svět mezi festivaly – tak zní slogan nového hudebního festivalu Dvořákova Praha. Po sobotním zahajovacím koncertě v Rudolfinu, kde vystoupí Česká filharmonie s dirigentem Ionem Marinem a sólistou Ivanem Moravcem, festival do 4. září předloží 14 orchestrálních i komorních koncertů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Intendant festivalu Vladimír Darjanin

Článek

Hlavním organizátorem je Akademie klasické hudby, instituce vzniklá na podporu českého hudebního dědictví. Intendantem festivalu je Vladimír Darjanin, známý manažer a producent.

„Praha je v létě umělecky vyprahlá a podle analýzy trhu by právě spojení termínu, místa a českého a světového významu, čímž právě Dvořákovo dílo je, mohlo zaujmout prostor v mezinárodním kontextu,“ řekl Darjanin.

Finanční krytí zajišťuje podnikatel Karel Komárek, a tak se podařilo hned do prvního ročníku zajistit výborné hosty – kromě Marina francouzskou houslistku Isabelle Faustovou, kvarteta Artemis a Casals či ruského pianistu Nikolaje Luganského.

Česká filharmonie vystoupí dvakrát 

I při neúčasti původně plánovaného Stanislava Bunina náhrada Polákem Piotrem Anderszewskim potěší všechny klavírní nadšence. Česká filharmonie po odřeknutí rumunského orchestru vystoupí dvakrát.

Právě mezi orchestry přinese Dvořákova Praha velkou nabídku: Anglický komorní, Berlínský rozhlasový a Královský filharmonický z Londýna patří k první světové třídě a jména dirigentů, jako Charles Dutoit, Marek Jankowski či Alexander Vedernikov, zaručují kvalitu.

Mezi zahraničními hosty se neztratí ani domácí – vedle Moravce třeba cellista Jiří Bárta, Škampovo kvarteto, Pražská komorní filharmonie či rozhlasoví symfonici. Festival si vybral zahájení Dvořákovou „Novosvětskou“ a zakončení Violoncellovým koncertem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám