Hlavní obsah

Iron Maiden neztratili formu

Novinky, Stanislav Dvořák

Na pražském stadiónu Eden se v pátek sešli metaloví nadšenci odění převážně v černých tričkách s nápisy, které nenechaly nikoho na pochybách, kdo že to zavítal do české metropole. Klasici britského metalu Iron Maiden dokázali stadión nejen vyprodat, metalisté odcházeli vesměs spokojeni.

Foto: Polívka Tomáš , ČTK

Zpěvák Bruce Dickinson s britskou kapelou Iron Maiden v pražském Edenu.

Článek

Iron Maiden zahájili svou dvouhodinovou show kolem osmé starým hitem Aces High doprovázeným videoprojekcí na velkoplošných obrazovkách. Zpěvák Bruce Dickinson okamžitě přesvědčil, že formu neztratil, ač dávno není mladíčkem s rozevlátým hárem. Právě v Aces High se ale šetřil a nešel do takových výšek, jaké známe ze studiových nahrávek.

Jeho mohutný hlas jinak bez pochyby ovládal celý stadión. A nejenže byl dobře slyšet, dokonce mu bylo výborně rozumět, narozdíl např. od nedávného koncertu Metalliky, kde zpěvák často zanikal v dunění bicích a nemluvě o Ozzy Osbournovi, který zpěv na pražském koncertě těžce nezvládal.

Dickinson kraloval i v dalších hitech Run to the Hills, Can I Play With Madness, Fear of the Dark, Trooper či ze všech nejslavnější Number of the Beast, kterou si dav s chutí zahulákal s ním. Pověstná kytarová sóla pak rozpalovala publikum k dalším a dalším ovacím a bez přídavku Iron Maiden odejít nemohli.

Jednu píseň věnovali obětem pátečního železničního neštěstí a Dickinson tak mimo jiné prokázal, že ví, co je to Ostrava. Češi jsou zkrátka metalový národ, Iron Maiden milují a oni zase milují Česko.

Metalových klišé jsme si sice užili o něco více, než by bylo nutné, a nelze popřít, že jde o žánr, který je už pár let za zenitem, ale na druhou stranu je zjevné, že tihle "hoši" kolem padesátky na své kytary umějí zahrát, jsou profesionálové a naživo mimořádně zábavní.

Reklama

Výběr článků

Načítám