Hlavní obsah

Orwellovy deníky po 70 letech

Právo, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se honilo hlavou Georgi Orwellovi přesně před sedmdesáti lety? A co z toho si zapsal do svého deníku? Právě to si budou moci přečíst návštěvníci internetové stránky www.theorwellprize.co.uk.

Foto: archív, Právo

Spisovatel George Orwell

Článek

Začíná unikátní projekt nazvaný lapidárně Orwellovy deníky, v rámci něhož bude každý den zveřejňován zápis (zatím jen v angličtině), který si slavný spisovatel udělal sedmdesát let nazpátek (poprvé 9. srpna 1938).

Orwell, autor brilantních kriticko-společenských novel jako 1984 nebo Farma zvířat, se v denících zabývá velkou směsicí témat. Zveřejňuje své zážitky z občanské války ve Španělsku, názory na situaci v nacistickém Německu, ale také to, kolik vajíček ráno snesly jeho slepice.

Zmiňovaný projekt je pozoruhodný zejména proto, že spojuje současný fenomén blogu, jakéhosi internetového deníku, se zápisky psanými významnou osobou v době, kdy byla třeba televize právě narozeným a neduživým médiem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám