Hlavní obsah

ČT odvysílá interaktivní desetihodinovou Srpnovou noc

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělý desetihodinový interaktivní pořad odvysílá Česká televize na jedničce v předvečer 40. výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel ČT Jiří Janeček a šéfdramaturgyně vzdělávacích pořadů Alena Müllerová na tiskové konferenci

Článek

Ve středu 20. srpna od 20.00 začne a ve čtvrtek 21. srpna v 5 hodin ráno skončí dokumentárně publicistický pořad nazvaný Srpnová noc, ve kterém ožijí události z noci před čtyřiceti lety. Televizní nocí budou provázet Nora Fridrichová s Michalem Prokopem.

„Je to největší projekt ČT spojený současně s webovou stránkou. Půjde o dobovou rekonstrukci tehdejší noci, kdy diváci uvidí záběry amatérské i profesionálních filmařů, některé dosud nikdy nezveřejněné, tehdejší písničky, český humor, vzpomínky pamětníků, diskuse studentů i historiků,“ představila ve středu pořad novinářům programová ředitelka ČT Kateřina Fričová.

Součástí pořadu má být slovníček tehdejších pojmů, dále telefonáty a maily diváků, které budou promítány na dolním okraji obrazovky. Účast v pořadu přislíbili např. Václav Havel, Václav Bělohradský, Petr Pithart, Jiří Dienstbier, Česmír Císař a dalších, celkem čtyřicet osobností.

Podle slov šéfdramaturgyně vzdělávacích pořadů Aleny Müllerové se ČT snaží přemluvit k vystoupení před kamerou i představitele, kteří souhlasili s okupací a stáli na straně moskevského vedení. „Zatím se nepodařilo je přemluvit," poznamenala Müllerová. Konkrétní jména nechtěla uvést, neboť s nimi televize stále jedná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám