Hlavní obsah

Jsem futuristická, říká progresívní soul-jazzová zpěvačka Sy Smithová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka Sy Smithová není na scéně úplně nová, sólovou kariéru zahájila už v roce 2002. Na nezávislé americké scéně se tato bývalá vokalistka Whitney Houstonové stala vyhledávanou senzací.

Článek

Sy Smithová disponuje velice uklidňujícím medovým hlasem a zároveň je dostatečně "divná", takže baví i alternativní posluchače. Ačkoliv pořád ještě jde o populární hudbu (v tom dobrém smyslu slova), její písně nemají jednoduchou strukturu.

Nečekané melodické změny a přerývané elektronické beaty vytvářejí tu správnou kosmickou atmosféru, kterou milují fandové Eryky Badu a podobných indie-soulových interpretů.

Narodila se v New Yorku a od dětství studovala klasickou hudbu (měla být pianistkou), učaroval jí ale spíše jazz, soul a později elektronika. Poté, co získala diplom psycholožky, definitivně opustila akademickou sféru a rozhodla se živit zpěvem.

V začátcích zpívala backgroundové vokály pro Whitney Houstonovou, Macy Grayovou a Jamieho Foxe. Pravidelně jste ji mohli vídat také v hudebních číslech seriálu Ally McBealová.

Debut Psykosoul vydala v roce 2002 a o tři roky později potěšila kritiku i veřejnost eklektickým futuristickým albem The Syberspace Social. Její nejnovější počin Conflict (2008) ukazuje, že laťku kvality nesnížila, a hodlá být "pravým leaderem indie-soulové scény", jak napsal americký server Soultracks.

Reklama

Výběr článků

Načítám