Hlavní obsah

Britský poslanec by Temného rytíře zakázal dětem do 15 let

Právo, Zbyněk Vlasák

Nový batmanovský film Temný rytíř vyvolal v Británii kontroverzi. Kromě toho, že láme všechny rekordy v návštěvnosti, strhl diskusi o své přístupnosti.

Článek

Každý snímek je na ostrovech hodnocen Britskou radou pro klasifikaci filmů (BBFC). Temný rytíř dostal certifikát 12A, což znamená, že ho může v kině navštívit každý, ovšem ten, kdo nedosáhl 12 let, pouze v doprovodu dospělé osoby. To se nelíbí části britské veřejnosti. Na  radu už došlo přes osmdesát stížností.

„BBFC by si měla uvědomit, že v Temném rytíři jsou k vidění velmi násilné scény, na které bych svoji jedenáctiletou dceru rozhodně nevzal,“ řekl k tomu britský poslanec Keith Vaz deníku The Independent. „Měl by být nevhodný do patnácti let.“

Vaz narážel především na okamžik, kdy Batman velmi nevybíravě fyzicky útočí na svého protivníka Jokera v policejní cele.

BBFC se však ústy své mluvčí Sue Clarkové brání tím, že kamera nezabírá rvačku přímo a není zde vidět ani náznak zranění, natož krev, což dovoluje certifikát 12A udělit. „Navíc znepřístupnit film do 15 let by znamenalo připravit o možnost ho vidět významnou část komiksových fanoušků,“ řekla Clarková pro BBC.

V Americe, kde mají jiný systém a kde je každý film posuzován americkou filmovou asociací MPAA, dostal Temný rytíř klasifikaci PG-13 (upozornění pro rodiče, že by snímek neměli vidět děti do 13 let) z důvodů zobrazování delších sekvencí násilí.

U nás určuje přístupnost pouze distributor a kontroluje ji provozovatel kina. Žádný centralizovaný dohled v Česku neexistuje. Temný rytíř byl označen společností Warner Bros jako nevhodný do 12 let. Celosvětový hit má již zítra českou premiéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám