Hlavní obsah

Detektivkář Dick Francis pokračuje se synem Felixem

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Olympia vydalo novou detektivku Dicka Francise (88) Mrtvý dostih, u čtyřicátého titulu je poprvé vedle autorova jména uvedeno i další: Felix Francis (52). Mladší syn u nás nesmírně populárního spisovatele.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dick a Felix Francisovi na snímku z pražského pobytu v roce 2006.

Článek

Otec měl za to, že poslední jeho kniha se bude jmenovat Rozkazem. V roce 2006, kdy vyšla česky, navštívili oba Francisové Prahu a starší prohlásil, že ji věnoval zesnulé ženě Mary a také „památce dr. Jary Moserové, mé překladatelky do českého jazyka a po čtyřicet let přítelkyni, jež zemřela v den, kdy byla tato kniha dokončena“.

Veřejnost se po čtyři desetiletí – od roku 1961 do roku 2000 – dohadovala, nakolik jsou Francisovy příběhy jeho dílem, nebo má na nich podíl někdo další. Dick, který svou ženu nesmírně miloval, s úctou vzpomenul, že se podílela na rešerších, avšak příběh i výsledný literární text byly výsledkem jeho práce. Nyní si lze jednoduše uvědomit, že se s podílem syna Felixe proměnil i autorský styl.

Jde opět o dostihové prostředí, i když „hrdinou“ je kuchař a restauratér George Moreton. Ten totiž připravoval pro vybranou společnost jídlo, což skončilo katastrofou. Nejenže část lóží, kde hosté byli, rozmetal výbuch. Rozbor obsahu žaludků navíc zjistil, že omáčka z jednoho pokrmu způsobila lehkou otravu řadě strávníků.

Moreton, mladý muž plný sil a odhodlání očistit své jméno, se tak musí pustit sám do pátrání. A osud ho svede s mladou violistkou Caroline Astonovou, která jako jediná požaduje odškodnění, což je pro jeho podnik, provozuje totiž restauraci, ta nejhorší reklama.

Ve svižném překladu Eddy Němcové sledujeme pátrání obou partnerů po tajemném obchodníkovi s koňmi, které je zavede až do Ameriky. A odhalí, že… To si ale musí zjistit každý čtenář sám. Na každý pád Dick Francis nabral druhý dech. Jeho vyprávění připomínající šachovou partii díky synovi získalo akční nádech a milovníci dobré detektivky se tak mohou těšit, že osvědčené jméno přinese další poutavé příběhy.

Dick Francis a Felix Francis: Mrtvý dostih

Olympia, přeložila Edda Němcová, 328 stran, 249 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám