Hlavní obsah

Tipy podle Salonu

Novinky, Salon

Redaktoři Salonu doporučují několik zajímavých knižních titulů.

Článek

Anna Šabatová : Pokus o skoročlověka

Vyústění mého monologu nebude snadné; vyprávění nemůže mít happy end, protože všechno, na čem nejvíc záleží, teprve začíná. Nejschůdnější asi bude vylehčit konec, abych ponechala prostor naději. Uteču do ztracena, do blízké minulosti, na kterou vzpomínám jako na světlé teplo hořící svíčky, nad níž je možné ohřát unavené ruce. Z pěti povídek je složena první kniha manželky komunistického funkcionáře 50. let, muže pražského jara a poté politického vězně, matky tří dětí a signatářky Charty 77. Rozpadající se manželství, tíživá situace 70. let a za tím vším nutkavá touha psát a zároveň neustálé pochybnosti. Do české literatury debutem vstoupila další hotová autorka.

Torst

J.Ehlers, H. Müller, B. Schneidmüller a kol.: Francouzští králové v období středověku

Komplexní a hutné životopisy osmadvaceti západofranských a francouzských panovníků s jejich vyváženým a dobovému kontextu odpovídajícím hodnocením. Práce kolektivu 19 německých historiků s podtitulem Od Oda ke Karlu VIII. (888-1498) je tak současně i přehledem obecných dějin v tomto prostoru: od bojů o moc mezi Karlovci a Kapetovci až po "završení středověku" centralizační politikou Ludvíka XI.; autoři samozřejmě popisují i postupnou přeměnu doby "franské" v dobu "francouzskou", čili vznik Francie (tento název se začal používat na přelomu 10. a 11. století). Kromě vyobrazení je kniha dále vybavena prameny a literaturou, jmenným a místním rejstříkem a informacemi o jednotlivých autorech.

Přeložili Milan Churaň a Jiří Ohlídal, edice Ecce Homo, Argo

František Drtikol - Krása dnešního člověka

Bezvadně, nápadně a klidně krásní lidé mizí. Nejsou snad už ani. Ale za to jsou všichni mnohem interesantnější. Dnešní mladí lidé srší životem a zájmy. Mou věcí není schvalovat nebo hanět jejich zájmy - a tyto jejich zájmy vtiskují jejich zevnějšku tak vyslovený ráz, že nezbyde pozorovateli klidu uvědomit si, mají-li tito zajímaví lidé dokonale pravidelné tahy. Je nutno pochopiti a zhmotnit jejich bytost etickou, a to je ovšem mnohem problematičtější než přenést čistě na papír bezduché formy. Iprostý člověk dnes vidí, že pouhá technicky dokonalá fotografie nevystihuje ještě člověka, jehož osobnost je setkána z tisíce nitek; pouze jedinou z nich je kostra jeho obličeje, a fotograf se nesmí chytit jen té jedné nitky.

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám