Hlavní obsah

Kino Aero chystá k zahájení olympiády "nepříjemné" filmy a výstavu

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražské kino Aero chystá u příležitosti zahájení olympiády v Číně na čtvrtek 7. srpna přehlídku nazvanou Olympic Shames (Olympijské ostudy). K vidění budou dva filmy o Tibetu a výstava fotografií na stejné téma.

Foto: Stringer, Reuters

Čínští studenti při návštěvě vojenské základny salutují před nástěnnou zástavou Čínské lidové osvobozenecké armády.

Článek

„Je určena všem, kteří se zajímají o aktuální situaci našeho olympijského týmu, průběžným stavem výsledků her, ale dozvíme se i pár údajů o aktuální situaci v Tibetu a jeho historii,“ komentuje přehlídku Ivo Andrle, dramaturg kina Aero.

Ke zhlédnutí budou dva filmy – od 18:00 Tajně v Tibetu (režie: Jezza Neumann, Channel 4, Velká Británie, 2008, 48 min) a od 20:30 Tibet: Nářek sněžného lva (režie: Tom Pinzet, USA, 2002, 104 min). Po prvním filmu bude následovat debata pořádaná občanským sdružením Potala se zástupci neziskových organizací působících v oblasti lidských práv v Číně.

"První film, dokument britské televizní stanice Channel 4, Tajně v Tibetu, odkrývá pohled na skrytou realitu života v Tibetu pod čínskou nadvládou. Tash Despa, který z Tibetu uprchl před 11 lety, spolu s režisérem Jezzou Neumannem zde strávili tři měsíce v utajení, aby zachytili výpovědi obětí politických represí a přinesli tak důkaz o „kulturní genocidě“, na kterou z exilu upozorňuje Dalajláma. Pod hrozbou uvěznění a vyhoštění tajně natočili rozhovory s přímými svědky svévolného zatýkání, věznění a mučení, které dokládají současnou situaci v Tibetu," uvedla Nora Eckhardtová z kina Aero.

Tibet: Nářek sněžného lva je dokumentem z cest Tibetem, Indií a Nepálem, provádí diváky po střeše světa s nebývalou obrazovou bohatostí – od tajných rituálů v odlehlých klášterech, přes slumy ve svatém městě Lhase, po velkolepé himalájské vrcholy s nomádskými karavanami.

Filmová přehlídka bude doplněna výstavou 50 barevných fotografií z Tibetu formátu 30x45cm autorky Zuzany Ondomišiové a Petra Kuneše. Výstava, kterou spolupořádá občanské sdružení Potala, bude k vidění ve foyer kina Aero během celého srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám