Hlavní obsah

Michal Viewegh: Mé romány jsou takové obsáhlejší scénáře

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle vlastních slov se snaží psát čtivě, někdy s použitím filmové zkratky nebo střihu. Pak vznikají texty, které se filmařům líbí, protože už v nich ten scénář vidí. Žádný jeho román, snad kromě Účastníků zájezdu, nemá víc než tři sta stránek. No, a dvousetstránkové romány jsou v podstatě takové obsáhlejší scénáře, říká v rozhovoru Viewegh.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spisovatel Michal Viewegh už začal psát povídky o lásce.

Článek

V pondělí ráno odletíte do Benátek na konec natáčení filmu Případ nevěrné Kláry v italskočeské produkci. Jaký je váš program?

V pondělí a v úterý se zúčastníme nočního natáčení v Benátkách, na což se těším, protože by to mohlo být romantické. Ve středu bude dotočná s českým štábem, na kterou se těším ještě víc.

Měl jste během natáčení filmu poradní hlas?

V podstatě ne, má účast na natáčení je spíš zdvořilostní návštěva. Když to řeknu v nadsázce: za odměnu, že jsem se smířil s anglickým scénářem, který psal někdo jiný, mě „zkorumpovali“ pětihvězdičkovým hotelem a teď doufají, že nebudu protestovat. Nepsal jsem scénář a film jde úplně mimo mě. Na natáčení se jezdím poznat s režisérem, herci a štábem. Také se uvidíme na premiéře v Římě, která bude příští rok v březnu.

Na realizaci nového Hřebejkova filmu Nestyda jste se ale podílel víc.

Psal jsem scénář, na kterém spolupracovali i Honza Hřebejk a Jirka Macháček. Řekněme, že dvě třetiny jsou moje a zbytek je výsledek jejich nápadů a invence.

Píšete knihy tak, aby se z nich později lehko dělali filmové scénáře?

Vědomě to nedělám, i když si to řada lidí myslí. Odjakživa se snažím psát čtivě, to znamená svižně, tedy někdy s použitím filmové zkratky nebo střihu. Tím pádem vzniknou texty, které se filmařům líbí, protože už v nich ten scénář vidí. Pro mě je to přirozená věc. Žádný můj román, snad kromě Účastníků zájezdu, nemá víc než tři sta stránek. No, a dvousetstránkové romány jsou v podstatě takové obsáhlejší scénáře.

.: Spisovatel Michal Viewegh už začal psát povídky o lásce.foto: Právo/Petr Hloušek

Kdy přesně vyjde vaše nová kniha Román pro muže?

Na podzim, zhruba týden po premiéře filmu Nestyda. Je napsaná, teď dělám poslední změny a 20. srpna ji odevzdám do nakladatelství.

Vaše knihy ale v posledních letech vycházely vždy na jaře, v období pražského knižního veletrhu. Proč jste letos vydání románu posunul?

Chtěl jsem mít víc času na napsání. Je to moje dvacátá kniha a já se naivně domníval, že bych to výročí oslavil tím, že napíšu čtyřsetstránkový „špalek“. Skončilo to ale jako vždycky. Začal jsem psát v lednu a na konci února jsem to měl hotové. Román má 180 stran. Svůj autorský naturel asi nezměním.

Na kdy plánujete další knihu?

Příští rok budu psát povídky o lásce. Nějaké už mám napsané, další rozpracované. Nehodlám mechanicky dohánět jarní termín vydávání svých knih. Je úplně jedno, kdy kniha vyjde. Já si to jaro vybíral spíš proto, že je příjemnější jezdit na čtení, protože je lepší počasí. Je to pragmatický důvod, kvůli kterému bychom se spolu s mým vydavatelem Martinem Reinerem k jarnímu termínu později možná rádi vrátili. Příští rok to ale nebude. Myslím, že ty povídky vyjdou spíš na podzim.

Reklama

Související články

Veselé pohádky od Viewegha na CD

V současnosti nejúspěšnější český spisovatel Michal Viewegh vydal v roce 2007 první knížku určenou dětem. Nyní vycházejí Krátké pohádky pro unavené rodiče...

Italský režisér Faenza točí Viewegha

Italský režisér Roberto Faenza právě natáčí v Čechách film na motivy knihy Michala Viewegha Případ nevěrné Kláry. Snímek se realizuje v angličtině a točí...

Výběr článků

Načítám