Hlavní obsah

Sázavafest uvede dokument o fanoušcích bohemky

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární film Odstíny duše klokaní, který mapuje svět fotbalových fandů pražských Bohemians 1905, natočený dvěma věrnými bohemáky Filipem Šebkem a Michalem Pátkem, bude uveden během nadcházejícím víkendu na hudebním festivalu Sázavafest v rámci filmových ozvěn.

Článek

Dílko dvou nadšenců mapuje během pěti let fanouškovský svět tradičního vršovického fotbalového klubu, který prošel v nedávných letech jedním z nejtěžších etap své existence.

Poté, co v podstatě zaniknul a byl zase zázračně vzkříšen, těšily se každé zápasy znovuzrozených Bohemians 1905 na české poměry nadprůměrné divácké kulise. Fanoušci provázeli své hrdiny na každý zápas po celé republice i v zahraničí a nic na tom nezměnily ani špatné výsledky a fakt, že po rychlém postupu z třetí až do první ligy bojovali fotbalisté letos (neúspěšně) o uchování v nejvyšší soutěži.

Film Odstíny duše klokaní přibližuje s velkou dávkou humoru a nadšení řadu momentek zelenobílé fotbalové vášně kolem vršovického klubu. Tvoří jej zejména rázovité portréty jedné fanynky a tří fanoušků, jimž věrné fandění naplňuje život. Mezi nimi najdete například největšího bohemáka v Praze Michala Holase, jehož organizace autobusových výjezdů je mezi fotbalovými znalci pověstná. Film je naproti tomu doplněn i o záběry ze života klokanů v pražské ZOO.

Dva komentáře k filmu namluvil známý herec Ivan Trojan, jenž těsně před koncem ligy propůjčil fotbalistům tohoto svého oblíbeného klubu pro štěstí i sošku ceny Českého lva.

Naopak v „zelenobílém dokumentu o rozličných podobách osudového vztahu k milence Bohemce“, jak mu říkají sami tvůrci, nenajdete záběry samotných výkonů a fotbalového umění jejich hochů na hřišti. Milovníky historie a statistik naopak potěší slavné momentky z bohemácké kroniky první poloviny 80.let, kdy došlo k nejslavnějšímu rozvoji klubu.

Projekce na Sázavafestu proběhne v sobotu 2. srpna na Sázavafestu od 13.00 v Dancing Hall, jako první ze série z filmových ozvěn festivalu Jeden svět. Více na www.duseklokani.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám