Hlavní obsah

Do kin přichází pokračování filmu Mumie

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představuji si to zhruba takto: pánové Alfred Gough a Miles Millar právě dopsali scénář ke Spidermanovi 2 a rozhodli se, že zkusí pro změnu něco jednoduššího. Vzali složku, kterou jim poslalo studio, a z ní vypadla nabídka na další pokračování Mumie. Zadání znělo prostě: stejné jako dva předchozí díly, ale nesmí to být vidět na první letmý pohled.

Článek

A pak to mohlo pokračovat takhle: Alfred navrhl mumii změnit prostředí a Miles hodil šipkou na velkou nástěnnou mapu. Zaryla se pod nápis Čína, načež si jeden z nich od dcery půjčil velkou dětskou obrázkovou encyklopedii, našel příslušnou kapitolu a začal číst: Velká čínská zeď, Himálaj, yetti, terakotová armáda, mýtické město Šangri-La, symbol draka a jin a jang.

„Nějak to všechno smícháme dohromady a postavíme na tom guláši příběh,“ řekl nejspíš Miles. „Co postavy?“ „Mají zůstat plus minus stejné jako v předchozím díle. Ani nemá cenu je nějak prokreslovat, stejně už je všichni znají,“ rozhodl Alfred.

Objevuje se tu jejich syn i dávní přátelé

A tak se i do třetího dílu s názvem Mumie: Hrob Dračího císaře dostali manželé O’Connellovi jako archeologové-dobrodruzi, objevuje se tu jejich syn i dávní přátelé. Jen museli ještě Alfred a Miles vymyslet, jak zaonačit, že Rachel Weiszovou v hlavní ženské roli vystřídá Maria Bellová (jejího druha hraje stejně jako v jedničce a dvojce Brendan Fraser – a snad jediný to zvládá se ctí).

Měli příběh a postavy, teď už tomu jen dát trochu šmrnc a napětí. Jak se to dělá? Hlavně musí hrdinové zabránit obživlé mumii dávného čínského císaře získat nesmrtelnost, to by znamenalo konec světa!

A když už ji získá, musíme mu zabránit probudit jeho terakotovou armádu, to by byl znovu konec světa. A když už ji oživil, hlavně s ní nesmí přejít Velkou čínskou zeď, to by už byl ale vážně konec světa… Recyklovat v divácích napětí se tvůrci opravdu nestydí. Ještě naroubovat milostný motiv, spoustu odkazů na předchozí díly a je hotovo.

Je ale možné, že vyznavači žánru dobrodružné akční retro sci-fi s komediálními prvky dávají větší důraz na vizuální a akční stránku než na postavy nebo příběh. Do toho už scenáristé nemají tolik co mluvit, tady nastupuje režisér. I ten se od předchozích dílů změnil, nově jím je Rob Cohen (xXx, Rychle a zběsile).

Ale hlavně tomu všemu chybí nápad

Jenže i obrazová stránka, byť rozpočet byl i podle tvůrců samotných obrovský, nějak pokulhává. To, že počítačová animace občas trochu ujede, se stává. Ale hlavně tomu všemu chybí nápad. Jsou tu obvyklé přísady podobných filmů: automobilová honička, výbuchy, přestřelky, boj holýma rukama, s nožem i střelnými zbraněmi a samozřejmě obří válečná scéna na závěr.

Nechybí ani mumie zběsile proměňující své podoby. Jenže nic není natolik originální, abyste si řekli: to jsem ještě neviděl. Když chybí kreativita, nezabírá ani nějaký ten milión dolarů navíc. Sečteno a podtrženo, vzniklo už druhé naprosto zbytečné pokračování ještě jakž takž zapamatováníhodného prvního dílu. A to možná nejsme u konce. Alfred a Miles totiž nezapomněli těsně před titulky vložit repliku, která šikovně otevírá možnost pokračování kdesi v Peru.

Pak už se ale oba scenáristé vrátili na pohovku, odkud jen čas od času zkontrolovali stav svých bankovních kont. Budou určitě bobtnat, jen v naší malé zemi jde film do distribuce ve 34 kopiích (z toho 30 má český dabing).

Dobrodružné výpravy se špetkou humoru

Je to vlastně pořád totéž: hlavní hrdina je archeolog či alespoň nezodpovědný dobrodruh, vydává se do exotického prostředí hnán touhou po diamantu či starověké relikvii. Je to samozřejmě sympaťák, párkrát se ocitne tváří v tvář smrti a občas něco vtipného prohlásí.

Králem takových ošlehanců je samozřejmě Indiana Jones, jehož první dobrodružství (Dobyvatelé ztracené archy) se v kinech objevilo už před 27 lety. Trojice Steven Spielberg, George Lucas a Harrison Ford přišla letos v květnu se čtvrtým pokračováním, Indiana Jones a království křišťálové lebky.

Na jeho úspěch se kromě Mumie snažil navázat třeba Nicolas Cage a snímek Lovci pokladů (2004). I ti se, přes svoji průměrnost, dočkali pokračování. Ale kořeny má tenhle žánr mnohem starší. Zážitek z němého filmu Pavouci (1919) legendárního Fritze Langa se slavnému „Indymu“ takřka vyrovná.

Mumie: Hrob Dračího císaře USA, Kanada, Německo 2008, 112 min. Režie: Rob Cohen, scénář: Alfred Gough a Miles Millar, kamera: Simon Duggan, hrají: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bellová, John Hannah, Michelle Yeohová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám