Hlavní obsah

Čunkovi by se líbil Belmondo

– PRAHA
Právo, dan, jr

Takovou roli Jean Paul Belmondo ještě nedostal a už ani nedostane, i když českou politiku by „sympatický rošťák“ mohl ve filmu zlidštit. Osud starosty Jiřího Čunka, který se dostal do vysoké politiky i do těžkého podezření z braní úplatku „půl mega“, chce zfilmovat scénárista Radim Procházka s publicistou Petrem Fischerem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vicepremiér, ministr a předseda lidovců Jiří Čunek

Článek

„Mě by mohl hrát Belmondo, to se mi zdá dobré,“ řekl se smíchem Čunek k plánu natočit hraný dokument. Čunka zřejmě zpodobní nějaký zdejší herec, i když s „mužem z Acapulca“ jsou si trošku podobní.

Podle Čunka by nejlepší bylo, kdyby mohly ve filmu hrát skutečné postavy. Sám ale příliš zkušeností nemá: „Prvních padesát korun jsem si vydělal před kamerou, když mi bylo deset dvanáct let a hrál jsem chlapce, který skáče do vody. A to je asi vše.“

Kdo bude hrát šéfa lidovců v dokumentu, který se inspiruje podobnými filmy z produkce britské BBC, ale netuší ani Čunek, ani tvůrci. „Jsme ve velmi rané fázi, zatím píšeme scénář,“ řekl Právu Procházka. Dodal, že zatím studovali soudní a policejní zprávy, články a rozhovory a také se setkali s aktéry příběhu. Čunek jim slíbil, že s nimi bude spolupracovat.

Podle názoru hlavní svědkyně proti Čunkovi, jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové by měl Čunka zahrát Miroslav Táborský. „Právě Táborského si úplně živě dovedu představit například ve scénách se dvěma občanskými průkazy. Dokázal by působit stejně přesvědčivě, jako pan Čunek na tiskových konferencích,“ usmála se Urbanová.

Záměr vytvořit dokument označila za skvělý. „Mohla by to být taková parodie typu Muž, který věděl příliš málo,“ vtipkovala. A dodala, že tvůrci filmu budou mít těžkou pozici. „S ohledem na hlavního aktéra dokonce velmi těžkou.“

Že by si Urbanová zahrála sama sebe? To prý nepřipadá v úvahu. „Nikdy jsem na něco podobného neaspirovala, nic v tomto smyslu jsem neslíbila ani tvůrcům filmu,“ řekla. Upozornila, že se zatím ani nevyjádřila ve smyslu, že by na scénáři filmu spolupracovala. „Pan Procházka se se mnou jednou setkal, seznámil mě s projektem. Zda budu spolupracovat s nimi, či zda bych případně slyšela na jinou nabídku, to je otevřené. Autorská práva na sebe sama snad mám ještě já,“ myslí si Urbanová.

„Já do filmu nechci, víte sám, že je problém už i to, abych se nechala fotit. Jinak by do mé role možná typově seděly třeba herečky Adamovská a Medvecká, ale je tam možná určitý, třeba věkový rozdíl. Umím si představit, že by takovou roli zvládla třeba Vilma Cibulková. S ohledem na sedmiletou spolupráci s Jiřím Čunkem a situace, které jsem prožila, by to podle mě byl vhodný typ.“

Byť nechce Urbanová do plánů filmařů nějak mluvit, jedno přání přece jen vyslovila. „Aby nepřehlédli fakta ze spisů. A aktéry kauzy, ať už Jiřího Čunka, mě, paní Veseckou, policisty, a lidi, které to nějak zasáhlo, vykreslili ne podle mediálních prezentací, ale hlavně podle osobních setkání.“

Autoři mají za sebou již jeden podobný dokument Papírový atentát, který rozkrývá pozadí tzv. sarajevského atentátu. Režie by se měl chopit režisér Pravidel lži či dokumentárního filmu o Miloši Zemanovi Robert Sedláček.

Na sepsání scénáře dostali čtvrtmiliónový grant od Fondu kinematografie. Peníze na natáčení, doufá Procházka, seženou například od některé televize, které by prodali práva na vysílání.

Reklama

Výběr článků

Načítám