Hlavní obsah

Režisér Robert Sedláček natáčí film Muži v říji

Právo, Kateřina Farná

Nedaleko od Brna, v Mouřínově u Bučovic, mají místní netradiční zpestření letních dní. Režisér Robert Sedláček tady natáčí nový český film Muži v říji. Do snímku z prostředí závodů ve vábení zvěře obsadil Jaromíra Hanzlíka, Martina Trnavského, Jaroslava Plesla, Martina Hubu, Pavla Zedníčka nebo Evu Vrbkovou. Obecního blázna ztvární hudebník a básník Petr Váša.

Foto: Foto archív , Právo

Pavel Zedníček si zahraje starostu.

Článek

„Námět vznikl tak, že jsem viděl rozhovor s Josefem Kaprasem, který vyhrál mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Zaujalo mě to tak, že jsme se s Robertem sešli a domluvili se, že na tom začneme pracovat,“ říká představitel jedné z hlavních rolí Martin Trnavský, celý udýchaný po náročné scéně, kdy musí vytlačit automobil uvízlý v kolejišti na vlakovém přejezdu.

Hlavním tématem je vábení, žijeme totiž v éře vábení

Společně se Sedláčkem, autorem řady dokumentů nebo thrilleru Pravidla lži, napsali scénář. „Pro mě jsou nejnáročnější herecké scény. U herců hlídám, aby nehráli, a neherce hlídám, aby hráli. Mě tyhle honičky moc nebaví. Natáčet dynamický plech, jak se pohybuje v krajině, to je trochu pro děcka. Největším dobrodružstvím je, když točím dialogy,“ uvádí režisér. „Hlavním tématem je vábení, žijeme totiž v éře vábení. A myslivci se k tomu nějak připletli.“

Pro Sedláčka, který chystá také film o Jiřím Čunkovi, je politika důležité téma. Ani v tomto snímku nechybí představitelé moci – v roli českého premiéra se objeví Igor Bareš, ministra zemědělství hraje Jiří Lábus.

„Neubráníme se tomu, že si lidi budou říkat, jestli to měl být Topolánek, Paroubek nebo Zeman. Nejsem imitátor, nechci se přiblížit nikomu konkrétnímu,“ vysvětluje Bareš, který se na roli připravoval studováním Sedláčkova dokumentu Cesta k moci. „Zajímá mě, jak se lidé na nejvyšších postech tváří ,mimo záběr kamer‘ a jak se naopak stylizují, když se na ně veřejnost dívá,“ doplňuje.

Film, jehož producentem je Česká televize, se natáčí dvaadvacet dnů na třech místech – jsou to Modrá u Velehradu, Milovice u Kyjova a Mouřínov u Bučovic.

„Všechno to vypadá jako parodie nebo dikobrazová satira. Pro mě je to ale úplně vážný film. Nikomu se nevysmívám, ale chci, aby se u toho lidi smáli. Netočím v pravém slova smyslu komedii, ale když to nakonec komedie nebude, tak to bude průšvih,“ uvažuje Sedláček.

Reklama

Související články

Zatím nejlepší filmová pocta Rolling Stones

S velkým úspěchem na festivalu v Karlových Varech se setkalo uvedení nového snímku amerického režiséra Martina Scorseseho Rolling Stones (Shine a Light)....

Výběr článků

Načítám