Hlavní obsah

Nové knihy - Irene Discheová, Adrian Tomine nebo Robert Fulghum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkami pro tento týden jsou sarkasticky vtipná kniha Irene Discheové s názvem Jako břitva nebo naturalistické příběhy vydané pod titulem Letní blondýnka. Milovníky Roberta Fulghuma a angličtiny potěší dvojjazyčné vydání výběru jeho povídek, fanoušci Kurta Vonneguta by si neměli nechat ujít knihu Modrovous.

Článek

Irene Discheová: Jako břitva

Noblesně tvrdohlavá, přezíravě sobecká, zarputile hrdá na svůj árijský původ, prostá jakéhokoliv sentimentu – taková je Frau Professor Doktor Rotherová. Se sarkastickým humorem a místy až cynickou láskou vypráví příběh tří generací své položidovské rodiny, která uprchla před hrozbou nacismu do Ameriky.

Se svými germánskými ideály a snobstvím zde ovšem naráží na pestrobarevnou realitu „méně civilizovaného světa“ na předměstí New Jersey a potýká se s „nečistou krví“ potomků. S triumfem sobě vlastním se dokonce i po smrti z nebe míchá do života své jediné dcery a její rodiny.

„Je to záhada, již si nedokáži vysvětlit, a to ani z hlediska svých nesporných výhod: proč Bůh vyvolil právě mne, abych prakticky utonula ve všem tom židovstvu?“

JOTA, 2008, 320 str., 288 Kč

Adrian Tomine: Letní blondýnka

Adrian Tomine ve fantastickém černobílém provedení bravurně a s nádechem romantiky vykresluje citovou rozháranost rozkolísaných mladých lidí z města. Jeho příběhy ve stylu filmového střihu jsou půvabně naturalistické a plné emocí.

Čtenáři autora podezírají z toho, že je špehuje v jejich nejintimnějších okamžicích a ukazuje jejich strasti a nejistoty s nestranností soudce a zároveň s překvapivým soucitem. „Četba komiksu se najednou stává stejně hodnotnou jako četba dobré současné beletrie. Tomine má talent i spisovatelský smysl pro pravdu,“ píše v The New York Times Nick Hornby.

BB art, 2008, 136 str., 299 Kč

Robert Fulghum: Něco z Fulghuma I/From Fulghum I

První česko-anglické dvojjazyčné vydání výběru z díla Roberta Fulghuma. Do knihy, která by měla sloužit jak Fulghumovým fanouškům, tak žákům angličtiny, byly vybrány eseje a příběhy z celého díla oblíbeného amerického spisovatele, jež u nás vychází od roku 1992 v překladu Jiřího Hrubého.

Prvně si tak čtenáři budou moci vychutnat vypravěčský dar Roberta Fulghuma i v originále, a konečně posoudit, zda má pravdu, když při každé své návštěvě Prahy tvrdí, že jeho překladatel je lepší spisovatel než on.

Do knihy jsou zařazeny eseje, úvahy a povídky z knih: Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, Už hořela, když jsem si do ní lehal, Ach jo, Možná, možná ne, Od začátku do konce, z románové pentalogie Třetí přání a Co jsem to proboha udělal?

Argo, 2008, 209 str., 198 Kč

Kurt Vonnegut, jr.: Modrovous

Fiktivní autobiografie Rabo Karabekiana, jednookého malíře a válečného veterána, který do dějin amerického umění vstoupil coby poznámka pod čarou a jehož prostřednictvím se Kurt Vonnegut zamýšlí nad některými groteskními jevy v americké společnosti dvacátého století.

Argo, 2008, 249 str., 258 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Nové knihy - Mika Waltari i Barbara Nesvadbová

Tento týden vychází slavný historický román Mika Waltariho Egypťan Sinuhet, soubor islandských pohádek a pověstí Mrtvému nože netřeba nebo nový román Barbary...

Výběr článků

Načítám