Hlavní obsah

Nový film reflektuje změny postoje Britů k muslimům

LONDÝN

Nedůvěra mezi většinovou britskou společností a tamními muslimy, která zavládla po sérii bombových útoků v Londýně v roce 2005, je hlavním tématem thrilleru Shoot on Sight (Střílej bez výstrahy) indického režiséra Džagmóhana Mundhry.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Impulsem pro natočení filmu byla pro Mundhru náhlá proměna přístupu obyvatel Londýna vůči jeho osobě těsně po sebevražedných atentátech v metru a autobuse ze 7. července 2005.

Článek

Hlavní hrdina snímku, londýnský muslimský policista, se musí potýkat jak s obviňováním ze zrady svých souvěrců, tak s rasovými a náboženskými předsudky kolegů z policejního sboru. Film bude mít na konci srpna v Británii premiéru.

"Nedůvěřují mu v oddělení, protože je muslim, a nedůvěřují mu ani v mešitě, protože je policista," popsal režisér Mundhra složitou, schizofrenní situaci hlavní postavy Tárika Alího, kterého hraje indický herec Nasíruddin Šáh.

Impulsem byl vražedný atentát v londýnském metru

Impulsem pro natočení filmu byla pro Mundhru náhlá proměna přístupu obyvatel Londýna vůči jeho osobě těsně po sebevražedných atentátech v metru a autobuse ze 7. července 2005. Lidé ho mylně považovali za muslima z jižní Asie a začali se na něj proto dívat s krajním podezřením jako na možného atentátníka.

Důležitým výchozím momentem dramatu je skutečný incident, při kterém byl nešťastnou náhodou v londýnském metru zabit mladý Brazilec, kterého policie považovala za sebevražedného atentátníka. Ve snímku Shoot on Sight se z něj však stal muslim.

Další z důležitých postav snímku je i muslimský imám, který vyzývá své krajany k násilné odplatě za nespravedlnosti, které se podle něj na muslimech páchají po celém světě. Jeho postava byla inspirována skutečnými radikálními islámskými učenci působícími v Británii, jako jsou šajch Omar Bakrí a Abú Hamza Masrí.

Reklama

Výběr článků

Načítám