Hlavní obsah

Film Batman: Temný rytíř trhá rekordy

Nový batmanovský film Temný rytíř režiséra Christophera Nolana trhá rekordy. Už po prvním dni promítání v severoamerických kinech snímek vydělal 66,4 miliónu dolarů (965 miliónů korun). To je o téměř sedm miliónů dolarů (100 miliónů korun) více, než co loni po prvním dnu v kinech vydělalo třetí pokračování snímku Spider Man.

Foto: Warner Bros, Reuters

V roli Batmana se představil Christian Bale.

Článek

Už při prvním promítání, které se v pátek minutu po půlnoci konalo ve 3040 severoamerických kinech, vydělal Temný rytíř, ve kterém hraje nedávno zesnulý herec Heath Ledger, 18,5 miliónu dolarů (270 miliónů korun).

Filmy s netopýřím hrdinou vydělaly asi 1,6 miliardy dolarů

Rekordní tržby pouhý den po uvedení snímku do kin tak podporují odhady, podle nichž může film během prvního víkendu promítání ve Spojených státech a Kanadě překročit stomiliónovou hranici kasovních zisků.

Pokud by Temný rytíř dosáhl stomiliónové hranice, pak by víc než zdvojnásobil průměrné zisky pěti předchozích batmanovských filmů, které při svém zahajovacím víkendu vydělaly kolem 47 miliónů dolarů (686 miliónů korun). Filmy s netopýřím hrdinou vydělaly od roku 1989 asi 1,6 miliardy dolarů (23,4 miliardy korun) z prodeje vstupenek.

Diváky láká také herec Ledger

Šance Temného rytíře, jehož natočení stálo 180 miliónů dolarů (2,6 miliardy korun), na vysoké zisky zvyšují jednak vesměs příznivé reakce kritiků i masivní nasazení.

K velkému zájmu diváků přispívá i skutečnost, že v Temném rytíři se ve své poslední dokončené roli objevil herec Ledger, který letos v lednu zemřel na předávkování léky. Ledger v Temném rytíři hraje zloducha Jokera a podle mínění kolegů je v této roli tak přesvědčivý, že si za ni zaslouží nominaci na Oscara.

Stal by se tak teprve sedmým hercem v historii, který by na tuto cenu aspiroval posmrtně. Snímek Temný rytíř má v českých kinech premiéru 7. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám