Hlavní obsah

Na festivalu Pohoda zářil Fat Boy Slim, Müller i The Streets

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program slovenského festivalu Pohoda sliboval nebývalý kulturní zážitek. Po dva dny se na osmi hlavních pódiích na letišti u Trenčína vystřídalo přes sto interpretů. Pohoda se v mnohém nedá srovnat s velkými festivaly v Česku – ať už svou velikostí a návštěvností (letos rekordních více než 30 tisíc návštěvníků), tak pestrostí žánrů, nehudebního programu i nabídkou služeb.

Foto: ČTK

Na festivalu Pohoda 2008 vystoupil po dlouhé době i slovenský zpěvák Richard Müller.

Článek

Přestože předpověď počasí nebyla příznivá, obloha byla k hudebním fandům milostivá, ba dokonce slunečná.

Přestože předpověď počasí nebyla příznivá, obloha byla k hudebním fandům milostivá, ba dokonce slunečná.

V pátek 18. července vystoupil ve dvouhodinovém setu britský DJ Fatboy Slim, který se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů množstvím svých pseudonymů. Autor hitů Praise You, The Rockafeller Shank nebo Weapon of Choice ale zahrál minimum svých legendárních pecek, zato nešetřil předělávkami skladeb slavnějších muzikantů, například Michaela Jacksona nebo Boba Marleyho.

Fun, fun, fun

Chlapík, jehož proslavila energií sršící muzika, věnoval i pár minut novinářům. Během chaotické tiskové konference z něj čišela dobrá nálada, stále se usmíval. A jeho životní motto? Fun, fun, fun... „Jsem DJ, protože se tím bavím. Možná nejsem nejlepší na světě, zato mám nejlepší party,“ řekl.

Fatboy Slim na tiskové konferencifoto: Právo/Kateřina Farná

Na otázku, jestli připravuje novou desku, mlžil. „Ano i ne. To je dlouhý příběh. Na dalším albu The BPA spolupracuji s přáteli Iggy Popem, Davidem Burnem nebo Dizzee Rascalem. Ještě jsme ho ale nedokončili,“ prozradil. Tečkou za prvním dnem festivalu byl monstrózní ohňostroj, o který požádal právě Dj milující havajské košile.

Sobotě jednoznačně vévodil Václav Havel.

„Václava Havla řadím do festivalové rodiny, protože díky němu můžeme každoročně organizovat svobodný festival s koncerty a diskusemi bez omezení,“ uvedl ředitel festivalu Michal Kaščák.

DJ Fatboy Slimfoto: Právo/Kateřina Farná

„Nevycházím z údivu, fascinován touto atmosférou pospolitosti. Vypadá to tady jako ohromné turecké tažení,“ popsal Havel své první dojmy. Davové manévry bylo možné sledovat před koncertem Richarda Müllera, který se tak po dlouhé době vrátil na pódium. Patří mu tak prvenství v návštěvnosti jednoho koncertu, přestože nebyl v nejlepší pěvecké formě.

Mike Skinner předvedl ty největší pecky

Podpořit jej přišel Milan Lasica, sóla si střihnul showman, americký kytarista Hiram Bullock. Vynikající byl koncert legendy folkové hudby – Joan Baez, která zavzpomínala nejen na setkání s Havlem, ale také připomněla své padesátileté působení v branži.

Mike Skinner foto: Právo/Kateřina Farná

Půlnoční program pak patřil chlapíkům z The Streets. Mike Skinner, britský rapper označovaný za básníka ulice, předvedl ty největší pecky. Vytvořil přátelskou atmosféru, překvapil československou slovní zásobou a přirozenou komunikací s publikem. Jejich koncert si zaslouží ocenění za největší show festivalu.

Zvláštní pozornosti se také dostalo nadcházející slovenské měně – euru. Tomu byl věnován informační stánek, u něhož bylo stále plno. A eur budou organizátoři festivalu potřebovat příští rok jistě mnoho, aby mohli směle konkurovat letošnímu programu. Ten byl totiž nadstandardní.

Reklama

Související témata:

Související články

Fatboy Slim i Václav Havel na festivalu Pohoda

Jeden z největších slovenských hudebních festivalů otevírá v pátek své brány. Multižánrová přehlídka Bažant Pohoda se odehraje na letišti u Trenčína...

Výběr článků

Načítám