Hlavní obsah

Nové knihy - Alena Ježková, Jaromír Slušný nebo Chris Kuzneski

Velmi zajímavou knihu, ovšem s drsným tématem připravil Jaromír Slušný, který reflektuje praktiky mučení. Z jiného soudku je knížka Aleny Ježkové Prahou kráčí lev, kterou kolážemi krásně vypravila Michaela Kukovičová. Chris Kuzneski vydal detektivní román Tři novodobá ukřižování - šílenství, nebo boží znamení a Jaroslava Janáčková připravila publikaci o Boženě Němcové.

Článek

Chris Kuzneski: Znamení kříže Tři novodobá ukřižování - šílenství, nebo boží znamení?

První oběť je unesena v Itálii a poté o patnáct set kilometrů dále ukřižována. Druhý den se opakuje tentýž zločin - tentokrát v Asii a Africe. Tři různé kontinenty, ale jeden a ten samý brutální vzor: někdo napodobuje ukřižování Krista.

Jonathan Payne a David Jones jsou ve Španělsku zatčeni za zločiny, jichž se dopustili během svého působení ve vojenských službách. Naštěstí pro ně CIA sjedná dohodu: všechna obvinění budou stažena, když pomohou dopadnout doktora Charlese Boyda, mistra zloděje, který zcizil některé z nejvzácnějších pokladů Evropy.

Dvojice se pouští do pátrání, aby zjistila, že Boyd není jen zločinec. Je také jedním z nejlepších světových expertů na starověký Řím a stojí na pokraji objevu, který by mohl od základu změnit principy křesťanství. JOTA, 496 str., 328 Kč

Dvojice se pouští do pátrání, aby zjistila, že Boyd není jen zločinec. Je také jedním z nejlepších světových expertů na starověký Řím a stojí na pokraji objevu, který by mohl od základu změnit principy křesťanství. JOTA, 496 str., 328 Kč

Alena Ježková: Prahou kráčí lev

Prožijte poetický příběh z magické Prahy, ve kterém kluk David a jeden pražský holub hledají ztraceného Žlutého lva. Čeká je přitom spousta dobrodružství a zvláštních setkání – s rytířem Bruncvíkem, zákeřným kocourem, kamennou Mořskou panenkou, denním strašidlem či rabínem Löwem. Zbude jim i čas na to, aby ochutnali vodnickou zmrzlinu, zaskákali si na kočičích hlavách, zacinkali písničku na zvony a povozili se parníkem po Vltavě.

I dětskýma očima lze poznávat historické krásy Prahy. Umožní vám to právě kniha Aleny Ježkové, uznávané české spisovatelky populárně naučných knih o české historii. Krásné jsou koláže Michaely Kukovičové.

PRÁH, 2008, 299 Kč

Jaromír Slušný: Historie mučení

Kniha se zamýšlí nad historií a charakteristikou krutých trestů a mučení, popisuje nejrůznější mučicí nástroje, konkrétní případy, činy a osudy odsouzených. Přináší fakta o mučicích praktikách, jež byly v minulosti hojně používány. Bičování a palicování, skřipec, drcení kostí, trhaní těla rozžhavenými kleštěmi, škrcení a stahování provazem…

Termín „mučení“ současně v sobě zahrnuje širokou škálu využívaných metod, účelů nebo prostředků, přičemž ono samotné je jen jednou ze součástí pojmu násilí, které lze použít nejenom proti jednotlivci, ale i proti skupině osob, širokým vrstvám obyvatelstva či celým národům. Kniha nabízí i bohatý obrazový materiál.

Nakladatelství XYZ, 2008, 399 Kč

Jaroslava Janáčková: Božena Němcová

Příběhy, situace, obrazy

Publikaci tvoří soubor studií věnovaných vybraným otázkám života a tvorby Boženy Němcové – její korespondenci, povídkám a románům – které uvádí do kontextu s českým literárním životem poloviny 19. století i s nadnárodními kulturními procesy doby (vztahy ke Slovensku, počátky emancipačního hnutí žen, recepce západního venkovského románu).

V souboru se prolíná pohled literárněhistorický, biografický i kulturněhistorický. Řada studií je zde publikována poprvé, další byly po začlenění do souboru podstatně přepracovány. Koncepce souboru polemizuje s formálními a strukturalistickými školami literární vědy 20. století.

Academia, 2008, 328 str., 260 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Nová CD - Rudy Linka, Sharleen Spiteri a NAS

I trh s hudebními nosiči přinesl tento týden zajímavé tituly. Rapper z New Yorku NAS připravil stejnojmennou desku, český jazzový kytarista žijící v USA zase...

Výběr článků

Načítám