Hlavní obsah

Malíř Kristián Kodet slaví šedesát let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesáté narozeniny slaví ve čtvrtek 17. července český výtvarník Kristián Kodet, pokračovatel umělecké tradice rodu Kodetů. Na rozdíl od svého dědečka Emanuela a otce Jana se Kristián Kodet rozhodl věnovat nikoliv sochařství, ale malbě.

Článek

V letech 1963 až 1964 pracoval Kodet pod vedením akademického malíře Adolfa Weniga jako jevištní výtvarník v Městských divadlech pražských. V roce 1964 zahájil studium na Akademii výtvarných umění v Bruselu, kde měl také ve svých devatenácti letech první samostatnou výstavu.

Koncem 60. let strávil Kodet jako emigrant dva roky ve Švýcarsku. Následně se sice vrátil zpět do Československa, ale v roce 1979 opět odešel, tentokrát do Spojených států. Do Čech se Kodet natrvalo vrátil v roce 1990.

Svými díly je Kristián Kodet zastoupen ve sbírkách a galeriích v Bruselu, Paříži, Ženevě, Vídni, Curychu, New Yorku, Torontu, Ottawě, Vancouveru, Winnipegu a také v Bílém domě ve Washingtonu. V roce 2001 bylo v Táboře otevřeno muzeum, které mapuje tvorbu všech tří generací rodu Kodetů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám