Hlavní obsah

Juraje Kukuru čeká další poprava, tentokrát v Brabcově filmu Máj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský herec Juraj Kukura už na filmovém plátně zažil mnoho poprav. Další ho čeká v novém filmu českého kameramana a režiséra Františka Antonína Brabce s názvem Máj, který má premiéru v srpnu a na Slovensko se dostane o měsíc později. Brabec ho natočil na motivy básně Karla Hynka Máchy Máj, podobně jako před osmi lety zfilmoval Erbenovu Kytici.

Foto: Anton Frič, ČTK

Slovenský herec Juraj Kukura s manželkou Táňou

Článek

„Já jsem zemřel mnohokrát… Ale popravy jsou totéž jako sex ve filmu, při natáčení neexistují,“ říká Kukura. „Je to ale otázka, s kým jste v posteli a kdo vás zabíjí,“ dodává s úsměvem herec se „smutnýma“ očima a podmanivým hlasem, kterého už léta provází obdiv žen.

Ve filmu se zaplete do milostného trojúhelníku se začínajícími českými herci Matějem Stropnickým a Sandrou Lehnertovou.

V milostném dramatu plném vášně, ale i viny a trestu, se otec a syn zamilují do téže dívky. To ale neskončí dobře, Kukura zahyne rukou svého filmového syna. „Je to o osudové lásce. To děvče se skutečně musí rozhodnout, zda miluje otce nebo syna,“ říká šedesátník Kukura. Sám prý vůbec neví, kdo z nich nakonec získá srdce krásné Jarmily. „Nevím, jak se režisér rozhodl,“ prohlašuje.

Film Máj bude mít premiéru 21. srpna

Film, který má českou premiéru 21. srpna a slovenskou 18. září, totiž ještě neviděl. „Viděl jsem při postsynchronech jisté části, ale velmi se na to těším, byla to krásná práce, velmi rád na to vzpomínám,“ poznamenal herec.

Filmová verze vrcholného díla českého romantismu, která stejně intenzivně zobrazuje něžné citové scény i kruté záběry, se natáčela loni v severních Čechách. „Dělal se krásný film, nekomerční, má osobitou atmosféru. Skutečně se to vydařilo, všichni jsme si rozuměli a viděli jsme Čechy v plné kráse,“ nešetří komplimenty Kukura.

Brabce, který si jako jeden z mála českých režisérů nejen troufá na filmové adaptace literatury, ale také jimi oslovuje tisíce diváků, podle něj dokonce poslechlo i počasí. „Brabec je básník kamery, všechno je sen, mraky se pohybují, prší, kdy má. On umí ovládat počasí, jako kameraman umí dělat ze tmy světlo a ze světla tmu,“ vysvětluje Kukura.

Jan Tříska ztvárňuje ve filmu vypravěče i kata

Při natáčení se dokonce po dlouhé době před kamerou setkal i s populárním českým hercem Janem Třískou. Ten v Máji ztvárňuje vypravěče i kata. „Asi před 30 nebo 25 lety jsme spolu dělali jeden film. Honza je můj dobrý přítel, dobře se nám spolupracuje,“ uvádí Kukura.

Oba pojí i skutečnost, že se jako herci emigranti prosadili i v zahraničí. Kukura emigroval v první polovině 80. let do Německa, kde hrál v televizních seriálech, divadle i ve filmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolek Polívka je zase lichvářem Shylockem

O Letní shakespearovské slavnosti, kde účinkují slavní herci jako Jan Tříska či Bolek Polívka, je nebývalý zájem. Organizátoři otevřeli nové obří hlediště...

Nejžhavější filmy z víru Varů

Jakmile spadne poslední opona a zmizí poslední řízečky na party v Grandhotelu Pupp, nastane čas na bilancování. Jaký byl ten letošní ročník, jaké filmy byly...

Výběr článků

Načítám