Hlavní obsah

ČT bude jednat o televizní verzi filmu Bathory

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li se o novém filmu Juraje Jakubiska Bathory dozvědět více, můžete dnes večer na druhém programu České televize zhlédnout první ze dvou dílů Bathory: film o filmu. ČT je zároveň koproducentem projektu. Pořad začíná ve 22 hodin. Druhý díl veřejnoprávní televize poprvé odvysílá v sobotu 26. 7., a to od 15.30 na ČT 1. Reprízovat jej bude na ČT 2 v neděli od 13.45 a ve středu 30. 7. od 22 hodin.

Článek

Pokud stojíte o seznámení ještě podrobnější a zaujala vás otázka, jestli se legenda o krvavé vražedkyni Čachtické paní zakládá na pravdě, nebo to byl jen způsob, jakým ji její protivníci po smrti manžela připravili o majetek, můžete se opět obrátit k produkci ČT, tentokrát knižní. V Edici ČT vyšla publikace o Jakubiskově filmu Alžběta Báthoryová: oběť, nebo vrah? autorek Šárky Horákové a Dany Gálikové.

„Kniha nabízí čtenáři obě strany životního příběhu Alžběty Báthoryové, její rodiny i jejích protivníků, objasňuje jej na pozadí kruté doby končícího středověku a dobových zvyklostí. Film přibližuje pozvánkou na místa tehdejších událostí i na místa filmového natáčení. O jeho zákulisí vypovídají i rozhovory s hlavními filmovými představiteli a dalšími tvůrci,“ uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Knihu kromě fotografií doplňují reprodukce dobových dokumentů i unikátní ilustrace z filmového deníku Juraje Jakubiska. Prostřednictvím České televize se diváci možná seznámí se snímkem ještě potřetí, a to přímo. Už ve scénáři totiž tvůrci počítali s televizní verzí. „Uvažujeme o dvou či třech dílech pro obrazovku,“ řekla ČTK producentka Deana Jakubisková. Konkrétní podoba podle ní záleží na partnerech z České a Slovenské televize a bude se o ní teprve jednat.

"Jde zatím o předčasnou otázku. Film Bathory i tým jeho tvůrců prochází nyní obdobím premiér a prezentací. Na eventuální jednání o seriálu proto zatím není čas a klid. Případné novinky v této záležitosti Česká televize včas oznámí,“ sdělila Právu vedoucí redaktorka tiskového oddělení Anna Freimanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám