Hlavní obsah

Picassova múza za tři čtvrtě miliónu ve Strahovském klášteře

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Miro ve Strahovském klášteře v Praze představuje do konce prázdnin velký soubor grafik klasiků evropského moderního umění. V početném zastoupení tu jsou litografie, které vytvořili Pablo Picasso, Marc Chagall, Georges Braque a Joan Miró. Výstava je prodejní.

Foto: Peter Kováč, Právo

Jacqueline na výstavě v Galerii Miro.

Článek

Nejdražším exponátem je Picassova černobílá litografie zachycující tvář jeho poslední životní múzy Jacqueline Roqueové, kterou potkal v 50. letech na jihu Francie. Jemu bylo dvaasedmdesát let, jí sedmadvacet.

Prožili spolu dvacet let a mladá žena inspirovala stárnoucího malíře k explozi grafik, kreseb a obrazů zobrazujících nahou modelku v těch nejerotičtějších polohách.

Chrlil je tehdy ze sebe jako vulkán, jako by po boku Jacqueline den co den nemyslel na nic jiného. Na litografii v Praze vypadá jeho poslední modelka jako řecká bohyně s klasickým profilem tváře a k zakoupení je za tři čtvrtě miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám