Hlavní obsah

Na každého hosta závěrečného festivalového večírku připadne kilo jídla

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Zdá se to být k neuvěření, že by někdo byl schopen během jednoho večera takové množství hotového jídla spořádat, ale na sobotní závěrečné festivalové party v karlovarském Grandhotelu Pupp bude na každého z celkové tisícovky hostů připraven jeden kilogram těch nejlepších specialit a pochutin všeho druhu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéfkuchař Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Jan Pípal předvádí dezerty v miniaturních skleničkách, které budou v sobotu večer umístěny na závěrečné festivalové party na speciálně vyrobených schodištích.

Článek

„Normálně na takové akce připravujeme na každého hosta pět až osm set gramů hotového jídla. Závěrečná party filmového festivalu je ale naprostá výjimka, kde se prostě nemůže stát, že něco dojde před jeho koncem, takže připravíme tunu jídla na tisíc hostů tohoto večírku. To je v přepočtu jeden kilogram na jednoho,“ vypočítal šéfkuchař GH Pupp Jan Pípal.

Vyběhaná prasátka a slávky

Na zahrádce se bude již tradičně grilovat. „Zatímco na zahajovací party patřil gril spíše humrům a krevetám, v sobotu to bude spíše o mase,“ uvedl Pípal. „Grilovat budeme například jehněčí kotletky s česnekem a citrónovou kůrou,“ konstatoval s tím, že jehněčí GH Pupp nakupuje v Beskydech na soukromé farmě.

„Určitě to budou také plátky hřbetu z bylinkového vepříka z oblasti Saalow v Německu. Vepříky odebíráme z farmy, kde se pasou čuníci venku na loukách, takže žádný prasečák, ale jemná struktura masa a opravdové pochutnání,“ popisoval šéfkuchař.

Vedle grilů budou stát obří pánve. „Zde budeme kupříkladu připravovat pašírované novozélandské slávky v kombinaci s tygřími krevetami,“ prozradil další z lahůdek večera Pípal s tím, že slávky jsou vlastně černé mušle. „S mnohem menšími se lze setkat například u Jadranu. My budeme jejich maso podávat v jedné polovině lastury jako v mističce,“ dodal.

Show s tekutým dusíkem

Slavnostní sál bude stejně jako zahajovací party patřit show s tekutým dusíkem. „Máme ho připraveno třicet litrů,“ uvedl Pípal. „Chybět tu nebude ani čerstvě míchané italské těstoviny, které budeme vyrábět přímo před hosty party,“ pokračoval.

Doménou cukrárny se při závěrečné akci stane Malá Dvorana. „Bude to hlavně o mini dezertech, které budeme umisťovat na speciálně vyrobené schodiště a kaskády,“ vysvětloval Pípal. „Podávat se bude například mangová pěna s omáčkou Passion Fruit nebo kokosová pěna s granátovými jablky,“ prozradil s tím, že Zrcadlový sál má patřit chuťovkám nejrůznějšího druhu.

Becher´s Bar očekává milovníky tradičního japonského sushi. „Budeme připravovat na čtyři tisíce kousků sushi, což je opravdu hodně,“ podotkl Pípal. „Zde se také budou péct pravé francouzské palačinky,“ dodal.

Záplavy čokolády a dobré víno

Milovníci čokolád si tady přijdou na své, protože právě zde budou umístěny čokoládové fontány. Letos hosté otestují nové druhy čokolád, například medovou a karamelovou.

To vše bude třeba také něčím dobrým zapít. „Závěrečný večer bude ve znamení moravských vín,“ uvedl vedoucí stravování v GH Pupp Richard Lhoták. „Poprvé se letos bude čepovat dobře vychlazený budvar,“ doplnil.

„A pozor. U vstupu na party dostane každý sklenku sektu s čerstvou jahodou. Objednali jsme jich patnáct set. Jsou všechny stejně velké, protože jsou speciálně pro tuto příležitost vybírané a kalibrované,“ uzavřel Lhoták.

Reklama

Související články

VIDEO: Róby na večírku v Grandhotelu Pupp

Klasika s elegancí, ale i netradiční střihy ovládly páteční večírek v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Herci, herečky i další významné osobnosti...

VIDEO: Baroko a ohnivá show na party ve Varech

Spousty barokních kostýmů a ohnivá show zpestřily jeden z mnoha večírků, které se na karlovarském festivalu konají každý rok. V sobotu večer se na rozhledně...

Výběr článků

Načítám