Hlavní obsah

Dandy Warhols: Vyrůstali jsme na hudbě šedesátých let

Ve čtvrtek 10. července začíná Colours of Ostrava, kde vystoupí také skupina Dandy Warhols. "Asi zahrajeme i něco z nové desky. Festivalové sety nejsou tak dlouhé, tak se pokusíme nabídnout něco z každé desky včetně té nadcházející," říká Zia McCabe, klávesista skupiny Dandy Warhols.

Článek

Zdá se, že vás ovlivnila hudba 60. let a psychedelie. Co je na těch vlivech a období tak zajímavého?

Především jsme na téhle hudbě vyrůstali. Portland, odkud pocházíme, je také město plné hippies, a tak tu atmosféra šedesátých a sedmdesátých let visela ve vzduchu ještě dlouho po tom, co hippies skončili.Je to hudba našeho dospívání. Líbí se mi, že je jednoduchá, ale hravá. Můžete udělat písničku z několika akordů.

Na scéně jste už patnáct let. Jak se změnil váš přístup ke skládání a tvorbě za tu dobu?

Upřímně nemyslím, že by se velmi měnil. Rozdíl je spíš v produkci, v tom, jak pracujeme ve studiu a s kým spolupracujeme. Způsob nahrávání písniček se samozřejmě za tak dlouhou dobu vyvinul. Hodně technických detailů a způsob úpravy finálního zvuku se mění každé album.

Je portlandská scéna dost akční a bohatá?

Dlouhou dobu tu byla hodně silná grungeová scéna a všechno se točilo kolem ní. Když to nebyl přímo grunge, tak šlo o reakci na něj. Od té doby vznikla spousta nových kapel a dnes už bych místní scénu označila jako rozmanitou.

Na koho z tamní scény byste nás upozornila?

Určitě na kapelu The Upsidedown. Tu mám z místních nejradši. Jezdíme s ní turné a taky to je jedna z prvních kapel, se kterou jsme podepsali smlouvu na nahrávání u našeho vlastního vydavatelství Beat The World Records.

Letos v srpnu byste měli vydat nové album Earth To The Dandy Warhols, už nyní jste ho ale zpřístupnili na internetu. Jaké jsou reakce fanoušků?

Hodně ho stahují a mnoho z nich tvrdí, že to je naše dosud nejlepší deska. Máme z toho velkou radost. Každé album je svým způsobem výjimečné. Je skvělé, že si ho vydáváme sami. Máme pocit, že víme přesně, co jsme chtěli udělat, a podařilo se nám to.

V písničce Love Song na albu hostují Mark Knopfler a kytarista Mike Campbell. Je těžké přimět takové osobnosti ke spolupráci?

Bylo to snadné. Dnes je vše snadné díky tomu, že můžete cokoli zabalit do digitální složky a kamkoli poslat. Napsali jsme jim e-mail s žádostí o spolupráci a oni odepsali, žádný velký příběh.

Jak bude vypadat váš koncert v Ostravě?

Jasně že bude skvělý! Asi zahrajeme i něco z nové desky. Festivalové sety nejsou tak dlouhé, tak se pokusíme nabídnout něco z každé desky včetně té nadcházející.

Z programu Colours of Ostrava

Čtvrtek

20.00 Jan Garbarek Group & Trilok Gurtu

20.00 Jan Garbarek Group & Trilok Gurtu 23.15 Shantel & Bucovina

Club Orchestar (Něm.)

Pátek

16.45 The Jays (USA)

16.45 The Jays (USA) 18.00 The Violet Burning (USA)

16.45 The Jays (USA) 18.00 The Violet Burning (USA) 20.00 Noa (Izrael)

16.45 The Jays (USA) 18.00 The Violet Burning (USA) 20.00 Noa (Izrael) 22.15 Happy Mondays (Anglie)

00.45 Dandy Warhols (USA)

Sobota

15.30 Dan Bárta & Illustratosphere

15.30 Dan Bárta & Illustratosphere 18.30 Lucie Bílá

15.30 Dan Bárta & Illustratosphere 18.30 Lucie Bílá 20.00 Sinéad O’Connor (Irsko)

15.30 Dan Bárta & Illustratosphere 18.30 Lucie Bílá 20.00 Sinéad O’Connor (Irsko) 22.30 Goldfrapp (Anglie)

00.30 Hawkwind (Anglie)

Neděle

16.00 J.A.R.

16.00 J.A.R. 19.00 Tosh Meets Marley (Jamajka)

16.00 J.A.R. 19.00 Tosh Meets Marley (Jamajka) 19.45 Habib Koité & Bamada (Mali)

22.00 Gogol Bordello (USA)

Reklama

Související témata:

Související články

Teatr Novogo Fronta na Colours of Ostrava

Doma i v zahraničí známý soubor alternativního a pohybového divadla Teatr Novogo Fronta uvede 10. července na festivalu Colours of Ostrava českou premiéru...

Výběr článků

Načítám