Hlavní obsah

Policistům pomáhají němečtí kolegové

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Policistům při mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přijeli pomáhat při preventivní práci v ulicích města jejich kolegové z německé policie.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pomocníci z německé policie v zelených větrovkách při středeční dopolední společné obchůzce s tuzemskými policisty před festivalovým hotelem Thermal v Karlových Varech.

Článek

Okolo srdce festivalu hotelu Thermal tak mohli návštěvníci karlovarské přehlídky filmů během středy potkat nejenom tuzemské policisty v tmavě modrých uniformách, ale také v hráškově zelených barvách jejich kolegy z dopravní policie z 86 km vzdáleného německého města Stollberg v sousedním okrese Chemnitz.

„Provádí tady s námi obchůzkovou činnost,“ popsal podpraporčík Petr Dietl z karlovarské policie, kterého oba němečtí policisté při preventivních obchůzkách doprovozeli. Oba dva jsou od dopravní policie a nejsou na výpomoci v ČR poprvé.

Do Česka jezdí opakovaně

„Jsem tady už asi podesáté,“ uvedl komisař Bern Pfeifer, který dokonce hovoří lámanou češtinou.

„Chodíme zejména ve středu festivalového dění, kde je například nejvíce kapsářů, aby nás tam bylo vidět a tím jsme je odsud v podstatě vytlačovali,“ pokračoval Dietl. Německé hlídky ve festivalových ulicích ale nemají ze zákona žádné pravomoce. „Působí tady především preventivně. Když je němečtí turisté spatří, hned vědí, že se mají chovat slušně,“ podotkl Dietl.

„Ale nejenom to, celá řada turistů se vyptává, chce pomoci například se hledáním hotelů, ulic nebo autobusových zastávek, takže pomáhají také radou,“ konstatoval Dietl.

„Hodně německých turistů se jich ptá, co tady vlastně dělají. Vysvětlujeme, že to je v rámci přes hraniční pomoci. Při akcích v Německu zase posilujeme jejich hlídky my,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Policisté vítají změnu

Německým policistům se výpomoc líbí. „Jsme rádi, že můžeme zkusit práci mimo náš rajón. Každou změnu vítáme, protože mění stereotyp,“ uvedl vrchní komisař Steffan Schindler. Ani jeden z policistů ale neměl pocit, že by měli němečtí turisté za hranicemi popuštěné uzdy svého chování. „Myslím, že se tady chovají stejně jako doma,“ uvedl Pfeifer.

Podle jeho kolegy neuvolňují německým turistů mravy za hranicemi ani řádově nižší pokuty. „Spíš si myslím, že chtějí všichni turisté v cizině reprezentovat. Ovšem jako všude jsou i výjimky,“ uzavřel Schindler.

Reklama

Výběr článků

Načítám