Hlavní obsah

Za tradiční festivalový déšť může Prokop

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

První dny Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bývají zpravidla doprovázeny deštěm. A ne jinak je tomu i při letošním ročníku. Klimatolog ze Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík si proto dal tu práci a v kronikách a německých letopisech zjistil, že k tradičnímu datu začátku filmového festivalu se váže i tradiční pranostika.

Článek

"Na Prokopa (4.července), zmokne každá kopa. To mluví za vše,“ vysvětluje. Kvůli tomu, aby objasnil festivalový déšť, si nechal seřadit údaje o počasí za posledních 32 let. Tedy za dobu, po kterou se klimatologii věnuje.

"Tato pranostika je specifická především pro Karlovarský kraj pod Krušnými horami. Je blízko oceánu a právě od něj lez počítat s pravidelným přísunem chladného vzduchu,“ pokračuje klimatolog. Podle něj vychází v Krušných horách Prokopova pranostika na 88 procent, hlouběji do území ČR se pak její platnost snižuje.

"Prokop a Medard, to jsou v souvislosti s vodou vlastně bratři. Když nevyjde Medard, tak vyjde Prokop. A na něj má být deštivo přibližně dva týdny,“ poznamenal Kovařík s tím, že za posledních dvaatřicet ročníků pršelo během festivalových dní v 70 procentech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám