Hlavní obsah

Karlovarští policisté odtáhli od začátku festivalu téměř dvě desítky automobilů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Karlovy Vary zaplavily tisíce návštěvníků. Mnoho lidí přijelo na festival autem, ale parkovat už není kde. Místní odtahovka má proto plné ruce práce. Vyjížděla k desítkám případů, vozů odtáhla nakonec už kolem dvou desítek.

Článek

Policie ve Varech zaznamenala i několik krádeží a podivných ztrát například zavazadel, jako jsou batůžky, nebo cenných předmětů, včetně fotoaparátů v pořizovací hodnotě několika tisíc korun, které od začátku filmového festivalu registruje policie.

Policie má více práce

„Počet krádeží a porušování veřejného pořádku je o trošku vyšší než v obdobích mimo festival, ale vzhledem k počtu návštěvníků města se nejedná o nic strašného,“ uvedla mluvčí karlovarské policie Zdenka Papežová.

Jedním dechem ale hned každého hosta festivalu varovala před lehkomyslností. „Je třeba být neustále na pozoru,“ nabádala. „Příležitost dělá zloděje,“ dodala. Příkladů je hned několik. „Řešili jsme případ, kdy v kempu v Březové během chvilky pachatel vykradl čtyři stany a pět osobních vozidle,“ konstatovala s tím, že se ztratily nejenom příruční zavazadla s oblečením, ale také cenné předměty.

„Není možné například fotoaparáty nechávat ve stanu nebo ve vozidlech. Cenné věci patří do kempových recepcí do úschovy nebo do trezorů,“ poznamenala. Velitel karlovarských městských strážníků Marcel Vlasák se k varování připojil.

„Nejčastěji hlásí ztráty mladí batůžkáři, kteří usnou povětšinou pod vlivem alkoholu v parku s baťohem pod hlavou a probudí se bez něj,“ popisoval.

Špatné parkování řeší odtahy

Podle Vlasáka je dalším problémem parkování řidičů na nesprávných místech. „Od pátku jsme nařídili už šestnáct odtahů,“ uvedl Vlasák, podle kterého je to méně, než by jinak strážníci nařídili jindy.

„Snažíme se být co nejvíc tolerantní, protože nám je jasné, že tolik vozidle, co sem přijede během festivalu, není město se svými parkovacími plochami pojmout,“ vysvětloval. „Když ale vozidlo někdo zaparkuje za každou cenu, třeba na přechodu pro chodce nebo uprostřed křižovatky, tak jej necháme odtáhnout,“ uvedl s tím, že takovému řidiči pak hrozí pokuta ve výši až tisíc korun. Nejčastěji se podle Vlasáka parkuje na ulici I. P. Pavlova, v okolí Thermalu a v celém lázeňském území.

Stížnosti na rušení nočního klidu

Městská policie je tolerantní také vůči rušení veřejného pořádku a nočního klidu. „Když lidé odpočívají na trávnících v parcích, tak nám to nevadí,“ uvedl Vlasák.

„Spousta lidí nám ale telefonuje kvůli rušení nočního klidu. Ptají se, jak je možné, že tohle a tohle tolerujeme, když před týdnem dostal místní občan za menší prohřešek pokutu. To ale už patří k festivalu, že po jeho dobu prostě takové věci přehlížíme, protože jinak by se festival nemohl ani uskutečnit. Patří to k jeho atmosféře,“ uvedl Vlasák. Podle něj chce ale poměrně velká část účastníků takové atmosféry zneužívat v domnění, že je povoleno vše. Potvrdila to i Papežová.

„Jenom včera bylo v Karlových Varech šest dopravních nehod, přičemž ve čtyřech případech jejich viníci z nehody ujeli,“ uvedla Papežová. Pak jsou ale strážníci a policisté nekompromisní. Jako u hudební produkce u stánků na Poštovním mostu.

„Stěžovali si na hlučící reproduktory místní obyvatelé a my jsme zjistili, že provozovatelé nemají povolení k takové hudební produkci, takže jsme z ním zahájili správní řízení,“ uvedl Vlasák, podle kterého na rušení nočního klidu si lidé a provozovatelé lázeňských domů stěžovali také v okolí Císařských lázní a České spořitelny na Divadelním náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám