Hlavní obsah

Renčův Hlídač č. 47 je příběhem vášně, žárlivosti a odplaty

Právo, Věra Míšková
KARLOVY VARY

Karel Roden je hlavní hvězdou filmu Hlídač č. 47, který podle románu Pavla Kopty natočil režisér Filip Renč a Česká televize ho chystá od kin 27. listopadu. Ukázku z filmu Renč představil v úterý na festivalu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Filip Renč (vlevo), Lucia Siposová a Karel Roden.

Článek

„Byla to pro mě výzva poprvé adaptovat slavný historický román, příběh velké lásky, vášně, žárlivosti a odplaty,“ řekl Právu ve Varech Renč, který je známý tím, že každý jeho film je ze zcela jiného soudku.

Loni v létě točil na divoké řece thriller Na vlastní nebezpečí, teď dokončuje tento romantický příběh, který mu nabídla Česká televize. Ta se jím vrací k produkování vlastních filmů pro kina a dramaturg Ivan Hubač poznamenává: „Neřídili jsme se při výběru látky tím, aby film sklidil hlavně komerční úspěch, ale aby měl umělecké kvality a teprve jako bonus navíc vynesl peníze. Hlídač č. 47 naše předpoklady splnil.“

Původně televizní námět

Renč měl jako základ scénář Eduarda Vernera, který počítal s televizní verzí, ale poté, co bylo rozhodnuto připravit ho pro kina, společně se Zdeňkem Zelenkou ho upravili do filmové podoby: „Přidali jsme válečné scény, posílili jsme postavu hrobníka jako hlavního protihráče Hlídače. Z té knihy lze vytáhnout cokoliv a pracovat s tím,“ řekl Právu Renč.

Do hlavních rolí obsadil vedle Karla Rodena ještě Vladimíra Dlouhého, Václava Jiráčka a slovenskou herečku Lucii Siposovou, která se svěřila se zážitkem, jaký ji přineslo natáčení filmu: „Bylo to tak krásné a romantické, že jsem si říkala, že bych po této roli už mohla umřít a stačilo by to. Ale doufám, že ještě nějaké přece jen budou,“ dodala s úsměvem herečka, která se v menší roli objevila už ve filmu Na vlastní nebezpečí. Také Karel Roden byl mimořádně spokojen.

„Zřídka se stane, že člověk dostane tak pěknou roli, hezký scénář s hezkým příběhem. Když skončilo natáčení, bylo mi to líto, protože bych klidně točil dál. A protože v televizi nepracuji často, byl jsme překvapen i tím, jak se o mě starali. Byl to hodně mrazivý film, začínali jsme v listopadu a už první den jsme byli úplně mokří. Pak přišlo bláto, vánice, sníh i holomráz, a já jsem měl takovou péči, že jsem ani nenastydl. Moc rád na to natáčení vzpomínám“.

Hlavní hvězdou Roden

Renč tvrdí, že Hlídač č.47 je Rodenovou velkou rolí. „Je to jeho profilový film a já jsem rád, že zrovna netočil v Americe, ale s námi v Krušných horách a také často v krušných podmínkách. Je to profesionál, s jakým jsem se ještě nesetkal, je vidět, že má disciplinu, soustředěnost i duši, je radost s ním pracovat,“ dodal Renč.

Hlídač č.47

  • Film na motivy románu Josefa Kopty
  • Scénář: Eduard Verner, Filip Renč, Zdeněk Zelenka
  • Architekt: Zdeněk Flemming
  • Kostýmy: Roman Šolc
  • Zvuk: Zdeněk Taubler
  • Střih: Jan Mattlach
  • Hudba: Jiří Škorpík
  • Kamera: Karel Fairaisl
  • Režie: Filip Renč
  • Hrají: Karel Roden, Lucia Siposová, Václav Jiráček, Vladimír Dlouhý
  • Premiéra: 27. listopadu 2008

Reklama

Související články

Renč točí s Rodenem Hlídače

Nový český film Hlídač č. 47 podle literární předlohy Josefa Kopty natáčí v těchto dnech v Kutné Hoře režisér Filip Renč s Karlem Rodenem v titulní roli...

Filip Renč představil nový film

Akční film Na vlastní nebezpečí, odehrávající se převážně na divoké řece, představil v úterý novinářům jeho režisér Filip Renč společně se scenáristou Josefem...

Výběr článků

Načítám