Hlavní obsah

Bolívie zveřejnila Che Guevarovy deníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální deníky argentinského revolucionáře Ernesta "Che" Guevary, které si psal během nezdařeného pokusu o rozdmýchání revoluce v Bolívii, zveřejnili v pondělí bolivijští oficiální činitelé. Bolivijská vláda deníky a několik černobílých fotografií uchovávala od roku 1986 v zapečetěné obálce v centrální bance.

Článek

"Několik přepisů deníků už se objevilo, ale tohle je poprvé, co se veřejnost bude moci podívat přímo na rukou psané záznamy," řekl náměstek bolivijského ministra kultury Pablo Groux. Podle něj hodlá vláda v průběhu letošního roku deníky zveřejnit v podobě přetištěných fotokopií každé stránky.

Bolívie deníky, které zmizely z vojenského trezoru začátkem 80. let, znovu získala, když se objevily v londýnské dražbě. O Guevarovi je známo, že byl vytrvalým psavcem a pravidelně si psal záznamy o svých cestách po Latinské Americe. Jeho zápisky inspirovaly filmový hit Motocyklové deníky, který v roce 2004 natočil režisér Walter Salles.

Argentinec "Che" Guevara se stal známým účastí v kubánské revoluci, kdy pozdějšímu kubánskému vůdci Fidelovi Castrovi pomáhal bojovat proti diktatuře Fulgencia Batisty, kterou po roce 1959 nahradila diktatura komunistická.

Na Kubě zastával několik vládních postů a v roce 1965 odletěl do Konga, aby tu šířil komunismus. Jeho africká mise selhala, a tak se o rok později Guevara přesunul do Bolívie. Ani tady se mu ale nepodařilo nadchnout místní obyvatele pro myšlenku revoluce. Dopadli ho bolivijští vojáci, kteří ho 9. října 1967 zastřelili.

Reklama

Výběr článků

Načítám