Hlavní obsah

Grégoire Colin: Můj zabiják je trochu zvláštní

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Dvaatřicetiletý francouzský herec Grégoire Colin, který je českého divákovi známý z filmu Erica Zoncy Vysněný život andělů, přijel na festival v Karlových Varech představit v rámci sekce Dny kritiků Variety filmový debut Cédrica Angera Zabiják. V něm ztělesňuje roli mladého nájemného vraha Kopase, který má zabít byznysmena Léa (Gilbert Melki).

Článek

Můžete si myslet, že jde o polar, o thriller, ale zároveň tenhle film všechno přesahuje. Naopak uvnitř najdete drama. Zároveň jde o reflexi žánru, o reflexi postav zabijáků, jaké známe z historie kinematografie.

Kopas je trochu zvláštní, je mladý, zabijí pro peníze, velmi jednoduše uvažuje. Neumí ani žít s druhými, ocitl se mimo společnost, ve zcela absurdním světě. Naprosto ztratil ponětí o tom, co to znamená někoho odkráglovat, bere to velmi mechanicky. A najednou potkává ženu, kterou pro něj tajně najal Léo... Možná dokonce na okamžik podlehne svým sympatiím. Jenže brzy pochopí i to, že se sám stal obětí manipulace – dokonce v okamžiku, kdy by málem uvěřil, že může zpátky žít ve skutečném světě.

Je pravda, že kolem filmu občas narazíte na lidi s pestrou minulostí, bývalé kriminálníky. Je zajímavé s takovými lidmi mluvit, každého to fascinuje. Nicméně jde stále jenom o film. Nerad bych se považoval za kamaráda kriminálníka.

Je to každopádně jiné. Zajímavé. Zvláštní (smích). Domnívám se, že si mnoho chlapů může připadat zranitelně. Avšak filmování je v přeneseném smyslu slova skutečně akt milování, které se děje prostřednictvím kamery.

Rád si udržuji širší repertoár, ale líbí se mi, když jde o nadsázku. Dostanete mnohem větší možnost si něco zahrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám