Hlavní obsah

Noční déšť baťůžkáře ze stanového městečka nevyhnal

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ani vytrvalý několika hodinový déšť, který se přehnal nad Karlovými Vary z neděle na pondělí, baťůžkáře ze stanového městečka na stadiónu AC Start v karlovarské městské části Tuhnice nevyhnal z festivalu domů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

K pravidelným ranním rituálům baťůžkářů ve stanovém městečku na stadiónu AC Start v Karlových Varech je čištění zubů u jednoduchých žlabových umyvadel pod širým nebem.

Článek

„Snad pouze jeden pár se dopoledne odhlašoval z pobytu,“ uvedl Václav Malý z recepce stanového městečka. „Všichni mají kvalitní stany, které jen tak nepromoknou,“ dodal jeho kolega Martin Čihák.

„Dokonce se ani nikdo nepřesouval do tělocvičny pod střechu. Ta je skoro prázdná, protože všichni raději zůstali ve svých stanech,“ dodal Malý s tím, že ve stanovém městečku je v současné době 587 stanů. „Vloni jich bylo touhle dobou kolem šesti set, takže ta čísla jsou srovnatelná,“ podotkl Čihák.

.: Ačkoliv nedělní večer a noc v Karlových Varech propršelo, baťůžkáři v pondělí dopoledne sušili ve Stanovém městečku před svými stany maximálně ručníky.foto: Právo/Rudolf Voleman

Podle odhadů prošlo letos stanovým městečkem zhruba patnáct set baťůžkářů. V pondělí v devět ráno nebylo po nočním dešti ve stanovém městečku příliš živo. Pouze u několika stanů se pohybovali mladí milovníci filmu.

„My jsme plánovali odjezd na dnešní den už dávno dopředu, takže nás déšť v žádném případě nevyhání, jedeme dobrovolně,“ ujišťovala Právo studentka Petra Jačevá z Liberce. „S kamarádkou jsme tady od pátku viděly celkem sedm filmů, přičemž nejlepší byl asi íránský snímek Vrabčí cvrlikání,“ prozradila.

Zaznívala krtika prodeje vstupenek

I u ostatních asi třech stanů ze zmiňovaných šesti set, které jejich majitelé balili před odjezdem, vyloučili, že by to mělo co do činění s nepřízní počasí.

„Já musím zpět do práce,“ uvedla dívka z Prahy. „Končí mi dovolená,“ dodala Petra Valentová rovněž z Prahy, která byla na festivalu se svou sestrou Ivanou. „Dříve jsem jezdila na pět dní a to bylo super, ale to jsem byla ještě studentka,“ povzdechla si.

Přitom sestry Valentovy podrobily systém prodeje vstupenek na festival kritice. „Mohly by to být náměty na zlepšení,“ uvedla starší z nich Petra. „Zajišťování vstupenek je opravdu hodně otravná záležitost, kterou doprovází spousta nejistoty. Festivalové pasy nelze koupit přes internet nebo mobilní telefon, takže musíme do Karlových Varů nejdříve přijet. Jenže, když se nám to nepodaří ráno, tak jsme tu dva dny zbytečně, protože vstupenky jsou mezitím vyprodané,“ popisovala.

„Objednávky přes SMS jsou zdlouhavé. Trvá někdy půl hodiny, než přijde potvrzení, že vstupenky jsou volné,“ dodala.

Zájem je především o snídaně

Pobyt ve stanovém městečku si ale pochvalovali všichni. „Chodíme tady pravidelně na snídaně, které jsou jen za třicet korun,“ uvedl mladík z Plzně.

„Zejména dopoledne je zájem o snídaně a pak o polední menu, které je za 70 korun. Menší zájem je o prodej grilovaných kuřat ve stánku před restaurací. Mezi nápoji je na prvním místě zcela jistě desetistupňové pivo. Pak minerální vody v lahvích,“ uvedl provozovatel restaurace a stánku na stadiónu Zdeněk Kopička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám