Hlavní obsah

Návštěvníci festivalu se přeměňovali v ceny

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ve ztělesněné ceny letošního filmového festivalu se v neděli přeměňovali jeho návštěvníci, které oslovila performance Unie výtvarných umělců (UVU) Karlovarské oblasti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Návštěvníkům stačilo v neděli před Tržní kolonádou v Karlových Varech zvednout nad hlavu filmový glóbus, aby se stali vlastně jednou z cen filmového festivalu.

Článek

Její členové totiž vytvořili během dne v jednom ze vstupů do této kolonády z filmových pásů ke stropu zavěšené filmové plátno s otvorem, před kterým se každý kolemjdoucí z návštěvníků mohl postavit s filmovým glóbem nad hlavou.

Jako stojí zvětšené podobizny hlavních festivalových cen Křišťálové glóby po celém městě co by ozdoby dotvářející atmosféru karlovarské přehlídky filmů. „Skutečně jsme se nechali inspirovat Křišťálovým glóbem,“ uvedl předseda karlovarské UVU Jiří Kožíšek.

„Naše akce, která je kolektivní prací členů naší unie, se jmenuje Filmový glóbus. Kulisu tvoří filmové plátno zavěšené u stropu Tržní kolonády v jednom z jejích vchodů. Filmové plátno je filmové doslovně, protože je vytvořeno ze slepených pruhů pravých filmových pásů,“ konstatoval Kožíšek.

V horní polovině filmového plátna karlovarští výtvarníci vytvořili asi metrové kolo. Právě do něho kolemjdoucí návštěvníci zvedali Filmové glóby. „Filmových glóbů jsme vytvořili několik,“ uvedl Kožíšek. „Jeden z nich například vypadá, jako by byl chlupatý,“ předváděl karlovarský výtvarný umělec Michal Špora.

„Každý návštěvník festivalu se zde může stát sám sobě cenou, kterou si odveze z Karlových Varů v podobě fotografického záznamu,“ vysvětloval princip performance Kožíšek. Každý totiž, kdo se postavil s jedním z vytvořených Filmových globů v rukách nad hlavou před filmové plátno, v podstatě připomínal podobu hlavních festivalových cen Křišťálové globy.

„Pak stačí svého rodinného příslušníka, partnerku nebo kamaráda vyfotografovat a odvést si ho domů na fotce jako jednu z hlavních festivalových cen,“ konstatoval předseda karlovarské UVU. „O akci byl mezi procházející veřejností opět velký zájem. Navíc děti glóby prohazovali skrze vytvořený otvor ve filmovém plátnu, takže jsme si užili spousty zábavy,“ usmíval se Kožíšek.

Karlovarská UVU pořádala v rámci filmového festivalu performanci již po osmé v řadě. Začínala Filmosečí, kdy filmové svitky aktéři akce k udivení všech kolemjdoucích hráběmi přehrabovali před Tržní kolonádou. Vloni karlovarští výtvarníci vytvořili Filmový šatník, který stejně jako letos přilákal stovky návštěvníků festivalu.

Lidé si filmové pásy mimo jiné prohlížejí a snaží se zjistit, o které snímky se konkrétně jedná. „Letos tu jeden návštěvník objevil film Kočičí žena,“ uzavřel Kožíšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám