Hlavní obsah

Na Sex Pistols přijelo do Piešťan už 12 tisíc lidí, mnozí z ČR

Novinky, Alex Švamberk (Piešťany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PIEŠŤANY
Aktualizováno

Dvanáct tisíc lidí už během pátečního odpoledne dorazilo do slovenských Piešťan na desátý ročník festivalu Hodokvas. Několik tisíc dorazilo z České republiky. Přilákala je především anglická punková legenda Sex Pistols. Pořadatelé očekávají, že během pátku přijede na piešťanské letiště asi 16 tisíc diváků.

Článek

"Už řešíme, že nám dojdou pásky pro diváky," potvrdil Novinkám mimořádný zájem diváků hlavní dramaturg Tomáš Holetz.

Hlavní hvězdy jsou již na Slovensku, zpěvák Johnny Rotten ale zůstal v hotelu v Bratislavě a dorazí spolu s baskytaristou Glenem Matlockem asi půl hodiny před začátkem koncertu, který je naplánován na 22:30, doplnil Holetz. "Kytarista Steve Jones a bubeník Paul Cvok jsou už v areálu letiště," řekl Holetz.

Diváci na festivalu Hodokvas. (Foto: Robert Baumgartner)

Holetz uvedl, že nejslavnější punkovou kapelu se mu podařilo získat, protože festival vždy nabízel v programu punk a na minulých ročnících vystoupili tak významní představitelé stylu jako Marky Ramone z Ramones nebo Iggy Pop.

I celý páteční program byl věnován především punku, i když na hlavní scéně jako první vystoupil Čechomor. Melodický punk nabídla Sl´obodná Európa, jedna z místních nejslavnějších punkových kapel. Klasický punk, malinko okořeněný ska, nabídli také Italové Persiana Jones.

Skindred spojují metal s ragga

Z převážně punkového ladění prvního dne se vymykali britští Skindred, spojující ragga s nu-metalem. Nezvyklá stylová kombinace je dána tím, že v čele kapely stojí zpěvák jamajského původu Benji. Ten ještě před svým vystoupením Novinkám přiblížil, jak dospěl k originální stylové směsi, protože Benji je jedním z mála černošských interpretů v rocku. "Kvůli tomu, že jsem černý, tak přece nemusím dělat soul nebo r´n´b, i když dancehall mám rád. Chtěl jsem dělat hudbu, která je tvrdší, důraznější," řekl na úvod.

Pak vysvětlil, že k rocku má blízko: "Poslouchal jsem Police, Led Zeppelin, Selecter a hlavně Clash. Ti byli největší inspirací. A já jsem chtěl dělat podobného, ale se současnými prostředky, s dnešní podobou reggae a heavy metalu."

Jeho původ je však patrný nejen v uplatnění prvků ragga v hudbě, ale hlavně v textech. "Ano používám v nich typická slova z reggae, jako Jah nebo Babylon." Jde o slova převzaté z rastafariánské víry, kdy Babylon je výraz pro nepochopitelný svět a Jah je Jahve.

Přestože na scéně tvrdé hudby není mnoho černošských interpretů, s rasismem se setkává mezi fanoušky jen výjimečně. "A nikdy nejde o obecný rasimus, ale vždy o pár jednotlivců, a ty najdete mezi všemi skupinami lidí," vysvětlil Benji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám