Hlavní obsah

Mýty – pohádky ve světě dospělých

Právo, Vojtěch Čepelák

Představte si politiku appeasementu, která vedla k Mnichovu, ale v říši pohádek. Jenže tentokrát mytický Nepřítel zvítězil, povraždil a zavřel do koncentráků všechny svoje ideologické oponenty. A jediná možnost záchrany byl útěk do jiné existence, na Zemi, do Nového Amsterodamu. Tento koncept scenáristy Billa Willinghama zajistil sérii Mýty již přes sedmdesát pokračování, 11 prestižních Eisnerových cen a další pobočné cykly.

Foto: Novinky

Mýty 1 - Legendy v exilu

Článek

Legendy v exilu je první kniha sebraných příběhů, v níž se Zlý vlk z pověření své nadřízené Sněhurky ujímá případu Nežila šťastně až do smrti, tedy krvavé vraždy Růženky. Celá série samozřejmě není pro děti už jen proto, že nejvíce těží z rozporů našich představ o pohádkových bytostech, které se chovají jako… my.

Nejde ovšem o parodii, i když k ní občas mírné sklony má. Vládne tu přímočarý cynismus, přisuzující známým bytostem nelichotivé charakterové rysy. I humor je ve stejném duchu. Naopak možnosti hlubších příběhových hrátek a mytologických odkazů jsou zatím využity jen mírně.

Kniha je překvapivě první komiksovou detektivkou tradičního stylu, a to včetně závěrečné „scény v salónu“. Vražda je skutečně lidská – motivy primitivní, ale vyřešit následky bez krveprolití bude problém. Komiks není akční, ani nedojde na spektakulární projevy nadpřirozené moci postav. Místo toho v závěru cyničnost dosáhne vrcholu a zanechá opravdu nepříjemný pocit jak ve většině zúčastněných, tak čtenáři.

Stejně jako tomu často je i v našich životech. Komiks oplývá příjemně realistickou mainstreamovou kresbou a koncová povídka více odkrývá potenciál celého světa. I proto se vyplatí sledovat další pokračování.

Bill Willingham, Lan Medina a další: Mýty 1 – Legendy v exilu

Bill Willingham, Lan Medina a další: Mýty 1 – Legendy v exilu

Překlad: Viktor Janiš. Netopejr, Praha 2008. 128 stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám