Hlavní obsah

Plakáty oživily město i grantové téma

Právo, če far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturní granty jsou zřejmě stále horkým tématem. Nově vzniklá Iniciativa za Prahu spravedlivou nechala ve čtvrtek ve městě vyvěsit plakáty, na nichž mimo jiné požaduje referendum o financování pražské kultury, respektive o tom, zda by divadla měla dostávat dotace z veřejných prostředků.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Provokativní plakáty zdobí Prahu.

Článek

Lze usuzovat, že je reakcí na divadelní dny neklidu a petici, kterou zorganizovala na jaře Iniciativa za Prahu kulturní a kterou podepsalo přes 30 tisíc lidí.

„Jde nám o lidi okolo divadla a o způsob, jakým se domáhají dotací,“ řekl ČTK organizátor iniciativy Vlastimil Martínek. Lidé by se prý měli sami rozhodnout, jestli mají jít peníze divadlům, nebo jestli si raději připlatí na vstupence. Iniciativě se také nelíbí postoj magistrátu, který se rozhodl umělcům ustoupit a požadované peníze jim vyplatí.

Jeden z plakátů zobrazuje čtyři herce – Miroslava Táborského, Jiřího Suchého, Davida Matáska a Jiřího Ornesta – s citáty vytrženými z jejich různých vyjádření na adresu grantového systému. Jiří Suchý se na něm raduje, jak peníze od města rozfofruje. „Billboardy jsem ještě neviděl, ale vím o tom. Když jsme čekali čtvrtý měsíc na grant, řekl jsem, že až ho dostanu, tak ho druhý den rozfofruju, protože zaplatím dluhy a nebudu mít nic. Oni toho využili s tím, že asi rozfofruju tři a půl miliónu pro sebe a koupím si snad nějaké fáro,“ řekl včera Právu Suchý za divadlo Semafor.

„A kdybych náhodou někdy měl tolik peněz, abych pořizoval billboardy, jednak bych je nepořizoval a jednak bych se nedral o grant, poněvadž by mi to stud nedovolil,“ dodal s tím, že je to podlé. O žalobě prý neuvažuje, protože to není jeho zvykem.

Radní pro kulturu Milan Richter (ODS) prý vůbec netuší, kdo za billboardovou akcí je. „Do středečního večera, než jsem viděl televizi, jsem o ničem nevěděl,“ řekl. Chápe ale, že se diskuse kolem grantů mnohým lidem nelíbí. Město na protesty divadelníků zareagovalo tak, že zrušilo dotaci na vstupenku a poskytlo některým ohroženým scénám peníze. Výsledkem byla žaloba, kterou podal na magistrát spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl. O kampani ale Kratochvíl nic neví. „Opravdu s tím nemám nic společného. Je to spíš kontraproduktivní,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám