Hlavní obsah

Na Rock For People se sjelo přes 15 000 lidí, déšť je neodradil

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno
Novinky,

Přibližně patnáct tisíc lidí dorazilo už ve čtvrtek odpoledne na hudební festival Rock For People, který se koná v Hradci Králové a v průběhu večera přijížděli další. Neodradilo je ani počasí. Už odpoledne se přitom nad areálem stahovala mračna, zvedl se prudký vítr, v dálce se blýskalo a kolem deváté večer začalo pršet.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na festival se ve čtvrtek večer sjelo asi 15 000 lidí.

Článek

Na náladě publika se to neprojevilo, diváci dál sledovali program, který zakončí první velká hvězda - britští Kaiser Chiefs.  

Lákadlem bylo ale i vystoupení amerických Helmet, kteří patří k nejoriginálnějším americkým kapelám posledních dvaceti let. Helmet oplývali vždy originálním zvukem, byli důrazní a tvrdí s názvuky noise, ale nikdy se nedali zařadit do žádné stylové škatulky. To potvrdil i koncert.

V úvodu sázela kapela jednu neuvěřitelně tvrdou skladbu za druhou, v závěru ukázala, jaké zvuky umí vyloudit ze svého nástroje kytarista Page Hamilton.

"Vždy jsem se snažil jít svou cestou. Možná je to i tím, že mě inspirovalo vše od Led Zeppelin až po Milese Davise, od AC/DC po Theolonia Monka," řekl Novinkám před vystoupením kytarista skupiny Page Hamilton a dodal, "mě vždycky zajímala samotná hudba, nestaral jsem se o scény, o módu, jestli někde mám tetování nebo ne."

Přiznává však, že na přelomu osmdesátých a devadesátách let Helmet patřili do okruhu kapel okolo Sonic Youth a Prong.

Slavné jazzmany nezmiňoval náhodou. "Mám takový pobočný jazzový projekt, jen dvě kytary a hlas. Hrajeme s ním jazz, něco od Davise, něco od Monka, pár věcí od Helmet. Teď se chystáme do Irska, tak možná zahrajeme i něco od Thin Lizzy," uvedl kytarista. Originálům však moc podobné jejich verze nebudou. "Máme sice elektrické kytary, ale hrajeme bez zkreslení," vysvětlit Hamilton.

Nyní se však míní zaměřit především na svou mateřskou kapelou. "Helmet oslaví v příštím roce 20 let, tak chystáme DVD a chceme zpracovat i archivní materiál," sdělil Hamilton.

Záběr kytaristy je však mnohem širší. Věnoval se i čistému noisu. "Jednou mě požádal Caspar Broetzman, jestli bych s ním něco nenahrál na album Koksofen. Pak přišel s ideou, že bychom mohli udělat společné album. Natočili jsme je ve studiu v New Yorku, kde obvykle nahrávám," řekl Hamilton. Ani tyto experimenty nepatří minulosti. "Hodně nahrávám hudbu ke krátkým nízkorozpočtovým filmům a tam používám hodně noiseových postupů.

Strhující irský punk i USA

Avizované kvality potvrdili v Hradci Králové i Flogging Molly, kteří jsou další v řadě amerických kapel inspirovaných spojením irské nebo skotské hudby s punkem jako jsou třeba Dropkick Murphys.

Návštěvník festivalu Rock for Peoplefoto: ČTK/Michal Kamaryt

Nad průměr vynikají díky zpívajícímu kytaristovi Davovi Kingovi, který skladá opravdu silné skladby. Basista Nathen Maxwell Novinkám řekl: "Mně je jedno, že je hudba irská, já nemám kořeny v Irsku, pro mě je hlavní, že Dave píše skutečně silné písničky."

Nathen ještě dodal, že jeho kořeny tkví v punku. "Hodně se mi líbili Pogues, ale nejdůležitější pro mě byla v těch patnácti letech Operation Ivy, spojující reggae s punkem. Hlavní pro mě bylo to jejich spojte se, sjednoťte se: Nemám rád nacismus a rasismus."

Se styly si problémy nedělá. "I to mi dal punk. Jeho podstatou je, aby se každý vyjadřoval svobodně po svém," doplnil basista, který hrál s rukou v dlaze.

Ohlas u publika byl veliký, protože podobné spojení stylů má u nás velké zázemí, málokdy je však podáno s takovou přesvědčivostí a nápaditostí.

Hardcorová jednota

Vystoupení americké hardcorové skupiny H2O potvrdilo, že stále platí původní ideje stylu - inspirovat další lidi, aby začali hrát. Kapelu sestavil bývalý bedňák legenárních Sick Of It All, s nimiž si mohl občas zazpívat. A v Hradci sledovali vystoupení H2O další představitelé newyorského hard coru Madball. Ti pak ve svém nekompromisně důrazném bloku, ve kterém došlo i na ultrarychlé a ultrakrátké speed core, připomenuli pár riffů od spřízněných Agnostic Front.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám