Hlavní obsah

Pavel Šrut: Šlo by to?

Právo, Pavel Šrut

Záminka, proč se opět vracím k produkci nakladatelství BB art, se jmenuje Všechny duše. Je to název jedné univerzitní koleje v Oxfordu, v nehybném městě, naloženém v sirupu, ve světě mimo svět, kde se odehrává příběh odsouzený k zapomenutí, což je pro spisovatele z rodu Proustova, Borgesova, Nabokovova – nebo Maríasova – jediným skutečným důvodem k vyprávění. Javier Marías, ročník 1951, který v Oxfordu strávil dva roky jako hostující profesor, je velký evropský spisovatel, zdomácnělý v angloamerickém kontextu možná víc než v rodném Španělsku.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Šrut se ve svém sloupku zamýšlí nad dílem španělského spisovatele Javiera Maríase.

Článek

Všechny duše napsal tři roky před „neobyčejným románem o tajemství“ Srdce tak bílé (obě knihy lahodně přeložila Blanka Stárková) a i zde nápověď, nedořečenost, matoucí nejistota prorůstá tkání díla i předivem téměř každé typicky maríovsky soustružené věty s mnoha odbočkami. (Vracet se na její začátek není pro nespěchavého čtenáře příkořím, nýbrž odměnou.)

Javier Marías vypráví v první osobě, ale hned zkraje zametá autobiografické stopy: Ten, kdo tu vypráví, co viděl a co se mu stalo, není ten, kdo to viděl a komu se to stalo.

Přesto lze stěží rozlišit, kdy tu fikce (snad popis milostného vztahu s velmi vdanou univerzitní kolegyní a temných míst na rubu jejího času) cizopasí na faktickém biografickém pni příběhu a kdy se příběh sám rozčlení v několik zdánlivě nesourodých mikroosudů lidí a knih, které se pak v konci aktem svrchované literární sugesce setkávají.

Všechno má být alespoň jednou vyprávěno, tvrdí autor, a žádné tajemství nemá zůstat tajemstvím navždy a pro všechny. Proto je filosofickou osou jeho příběhů kategorie času a pocit úpadku, který dříve či později pocítí každý člověk… a někdo má ten pocit už od dětství.

Nechci vás zastrašit. Javier Marías nevyrábí tajemství v módním alchymistickém tyglíku, on si zároveň zručně pohrává s thrillerem a s humorem, který je jak španělsky temný, tak britsky duchaplný a ironický. Navíc patří k těm několika autorům, kteří píší vlastně pořád jednu knihu, protože… tak to u nich chodí.

Jakési „oxfordské“ návraty slibuje i jeho nová obsáhlá románová trilogie. Rád bych si ji přečetl česky… kdyby to šlo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám