Hlavní obsah

ČT zastavila prodej práv k vydávání filmů na DVD

Česká televize dočasně zastavila prodej práv k filmům pro jejich vydávání na DVD. Radě České televize to ve středu na jejím pravidelném zasedání řekl obchodní ředitel ČT Pavel Krumpár. Podle ČT existují různé právní výklady na způsob prodeje práv a veřejnoprávní televize tak vyčká do chvíle, než se situace právně vyjasní. Způsobem prodeje DVD se v minulosti zabýval i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Článek

Podle Krumpára se část trhu změnila v "džungli", kde jedna strana napadá druhou. "V tuto chvíli ČT zastavila uzavírání smluv, nechá si vypracovat další právní názor na věc," uvedl Krumpár s tím, že se vedení ČT poradí i s dozorčí komisí.

K tomuto kroku se ČT odhodlala i přes to, že to znamená nějaký ušlý zisk z prodeje, vyjasnit právní stav věci je ale podle ČT nyní důležitější. Rada vzala informaci na vědomí, zároveň rovněž o názor požádala dozorčí komisi. Podle místopředsedy rady Jana Prokeše by se měla ČT obrátit i na správní soud.

Začalo to majorem Zemanem

Způsobem prodeje práv k filmům pro vydávání na DVD se v minulosti zabýval i antimonopolní úřad, důvodem byl prodej práv k seriálu Třicet případů majora Zemana. Letos v březnu úřad konstatoval, že dosavadní způsob prodeje nebyl zcela správný a ČT musí při prodeji práv ke svým pořadům vyhlašovat řádná výběrová řízení, což dříve nedělala. Úřad se s ČT tehdy dohodl na tom, že ČT způsob prodeje změní.

Smlouvu o šíření DVD se seriálem o majoru Zemanovi uzavřela Česká televize s firmou Český film Praga. Schválila ji i Rada ČT, odmítla přitom návrh radního Petra Uhla, který chtěl, aby rada požádala o prověření prodeje právě antimonopolní úřad.

Příjmy společnosti Telexport, která prodává práva České televize k pořadům, v loňském roce dosáhly 66,9 miliónu korun. To je o téměř pětinu více, než původně ČT plánovala. Téměř polovinu z výnosů, tedy necelých 31 miliónů, tvořily příjmy právě z prodeje licencí k filmům na DVD.

Ze seriálů vydaných na videonosičích, zejména DVD, byli loni zatím nejúspěšnější Chalupáři, kterých se prozatím prodalo více než 97 000 kusů. Další DVD s filmy z dílny ČT vycházela jako přílohy deníků, kdy velmi nízká prodejní cena nosičů v rozmezí 40 až 50 korun za disk je podle ČT kompenzována množstvím prodaných kusů. Tímto způsobem ČT vydala tituly, které byly již dříve v běžné distribuci, například Saturnin, Výchova dívek v Čechách, pohádka Princové jsou na draka či koprodukční filmy Pelíšky, Želary a Horem pádem.

Reklama

Související články

Prodej majora Zemana na DVD prošetří policie

Generální ředitel České televize Jiří Janeček se v pondělí obrátí na policii, aby prověřila zpochybnění prodeje vysílacích práv k vydání seriálu Třicet případů...

Výběr článků

Načítám