Hlavní obsah

Státní opera Praha bez šéfky i šéfdirigenta

Umělecká šéfka operního souboru Státní opery Praha Ingeborg Žádná podala ke konci sezóny výpověď kvůli dlouhodobě rozdílným názorům s ředitelem Jaroslavem Vocelkou.

Článek

Jádrem sporu je ředitelovo neprodloužení smlouvy francouzskému šéfdirigentovi Guillaumu Tourniairovi, jenž v této funkci působil od loňského září, předtím však již s orchestrem nastudoval Bernsteinova Candida, Poulenkovy opery Lidský hlas a Prsy Tirésiovy. V této sezóně uvedl koncertní provedení Griegova Peer Gynta, Saint-Saensovy opery Helena spolu s jeho písňovým cyklem Perské noci a naposledy premiéru Wagnerova Bludného Holanďana.

„Názor ohledně odchodu šéfdirigenta Tourniaira s panem Vocelkou rozhodně nesdílím. Smlouvu měl mít prodlouženou na příští sezónu. Jsem přesvědčena, že měl pro Státní operu svůj význam,“ uvedla Žádná. To, zda odejde i ona, se prý ukáže do konce srpna.

Podle Vocelky nebyla Tourniairovi prodloužena smlouva na žádost umělecké rady opery. „Pan šéfdirigent teprve šest let dirigoval, nebyla to osobnost a leckteré opery se učil. Nastoupil na místo šéfdirigenta na rok a já jsem smlouvu neprodloužil,“ odůvodnil ředitel své rozhodnutí.

Podle něho byla situace v posledních týdnech v orchestru napjatá a hráči šéfdirigenta nerespektovali. Podle informací Práva zesílily spory Tourniaira s orchestrem během zkoušek Bludného Holanďana. „Myslím, že většina členů orchestru žádný neklid nepociťovala. Tourniaire není žádný začátečník a debutoval již před mnoha lety,“ tvrdí Žádná, podle níž orchestr a sbor vedení potřebují pro neustálé zvyšování kvality.

Reklama

Výběr článků

Načítám